Huren eengezinswoningen

Vanaf 1 april 2019 komen tijdelijk alleen woningzoekenden met een huishoudgrootte van vier of meer personen in aanmerking voor de grotere eengezinswoningen in Enschede. Woningzoekenden met een huishoudgrootte kleiner dan 4 personen kunnen uiteraard nog wel op kleinere eengezinswoningen of appartementen reageren, maar niet meer op de grotere eengezinswoningen. Reden hiervoor is de stijging in het aantal reacties op grote eengezinswoningen.

Categoriëen

Wat houdt de tijdelijke maatregel in?

Vanaf 1 april komen tijdelijk alleen woningzoekenden met een huishoudgrootte van vier of meer personen in aanmerking voor de grotere eengezinswoningen in Enschede. Woningzoekenden met een huishoudgrootte kleiner dan 4 personen kunnen uiteraard nog wel op kleinere eengezinswoningen of appartementen reageren, maar niet meer op de grotere eengezinswoningen.

Waarom voert Domijn deze tijdelijke maatregel in?

Reden hiervoor is de stijging in het aantal reacties op grote eengezinswoningen. We vinden het belangrijk dat ook de grotere gezinnen de ruimte hebben om te wonen.

Vanaf wanneer geldt de maatregel?

Vanaf 1 april 2019.

Tellen mijn reacties nog wel mee die ik geplaatst heb vóór 1 april?

Ja, de reacties geplaatst vóór 1 april tellen mee, je komt dan nog in aanmerking voor de woning. Vanaf 1 april kun je niet meer reageren op een “grotere” eengezinswoning wanneer je niet aan de voorwaarden voldoet.

Wat verstaat Domijn onder een ‘grotere’ eengezinswoning?

We verstaan onder ‘grotere’ eengezinswoningen, de eengezinswoningen met minimaal 3 “grote” slaapkamers.

Waarom is de maatregel tijdelijk?

We houden het aantal reacties op de woningen goed in de gaten. Zodra we zien dat de druk afneemt, stoppen we met deze maatregel. Wij vinden keuzevrijheid belangrijk, mensen mogen wonen waar zij willen! Maar we vinden het óók belangrijk dat grotere gezinnen de ruimte hebben om te wonen. En we zien daarom nu geen andere optie dan een (tijdelijke) maatregel in te voeren in ons woningtoewijzingsbeleid.

Geldt de maatregel ook voor Losser en Haaksbergen?

In de dorpen speelt het probleem (nog) niet. Daarom geldt de tijdelijke maatregel alleen voor Enschede. Wij blijven ook het aantal reacties op de eengezinswoningen in Losser en Haaksbergen in de gaten houden.

Welke uitzonderingen zijn er?

Soms vragen omstandigheden erom om af te wijken van de standaard regels. Bijvoorbeeld wanneer er afspraken zijn gemaakt bij complexen die in het verleden het seniorenlabel hadden. Deze afspraken blijven uiteraard bestaan, want afspraak is afspraak. Of er zijn situaties in een gezin die vragen om een uitzondering. Ook dan kijken we naar andere mogelijkheden.

In hoeverre heeft deze maatregel invloed op het passend toewijzen?

Naast de extra maatregel die geldt voor de grotere eengezinswoningen, gelden de regels van het passend toewijzen. Meer daarover leest u op www.domijn.nl/passendtoewijzen.

Wat verandert er voor de huidige bewoners?

Voor huidige bewoners verandert er uiteraard niets.

Wat verandert er voor toekomstige bewoners?

Vanaf 1 april kunnen alleen gezinnen met 4 personen of meer reageren op de ‘grotere’ eengezinswoningen.

Hoe werkt dat bij woningruil?

Ook bij woningruil gelden deze regels. Het is dus alleen mogelijk een woning te ruilen die past binnen deze voorwaarde en de regels van het passend toewijzen.

Hoe herken ik deze ‘grotere’ eengezinswoningen in Domijnsleutel?

Alleen als u staat ingeschreven met een huishoudgrootte van 4 personen of meer, kunt u reageren op de ‘grotere’ eengezinswoningen in Domijnsleutel. Als u ingeschreven staat met minder personen, ziet u deze woningen wel, maar kunt u er niet op reageren.

Kan ik bezwaar maken?

U kunt altijd contact met ons opnemen om aan te geven dat u het er niet mee eens bent. We gaan graag met u in gesprek. Ook als u vindt dat u een uitzondering bent en wél in aanmerking zou moeten komen voor een ‘grotere’ eengezinswoning.

Is Domijn verplicht om deze maatregel door te voeren?

Nee, wij zijn niet verplicht deze maatregel door te voeren. Dit is een eigen (tijdelijke) keuze van Domijn, omdat wij vinden dat deze nodig is.

Hoe wijst Domijn de woningen toe?

We blijven op dezelfde manier toewijzen. Het verschil zit ‘m in het reageren op woningen. Hierbij kijkt het systeem naar de huishoudgrootte van de woningzoekende. Komt u qua grootte niet in aanmerking voor een ‘grotere’ eengezinswoning, dan kunt u vanaf 1 april niet langer reageren op deze woningen.

Domijn zegt dat de woningmarkt ontspannen is. Waarom voeren jullie deze maatregel in?

De woningmarkt is ook ontspannen. Gemiddeld kunnen mensen binnen ongeveer 7 maanden een woning vinden. We zien wel dat het aantal reacties op eengezinswoningen fors toeneemt. Daarnaast zien we dat er regelmatig huishoudens met 1 of 2 personen terecht komen in ‘grotere’ eengezinswoningen en de grotere huishoudens terechtkomen in appartementen.

Waar kan ik terecht bij vragen/voor meer informatie?

Belt u naar 0900 – 335 0 335 of kom naar ons kantoor. Wij beantwoorden uw vragen graag!

a a