Huurprijs

Iedere maand betaalt u huur aan Domijn. Dit is geen willekeurig bedrag, maar bestaat uit een aantal verschillende onderdelen. Op MijnDomijn kunt u onder het kopje ‘mijn woning’ precies zien wat u betaalt en waar u voor betaalt. Heeft u geen MijnDomijn account? Dan kunt u uw huuropbouw terugvinden in uw huurcontract of jaarlijkse huurverhogingsbrief. 

Categoriëen

Wat is de rekenhuur?

De rekenhuur is het bedrag waarover u huurtoeslag kunt aanvragen. Het is de huur zonder de servicekosten erbij gerekend (kale of netto huur).

Hoe wordt de huurprijs vastgesteld?

De huurprijs voor sociale huurwoningen wordt vastgesteld aan de hand van de woningwaardering en marktprijs. Bij woningen in de ‘vrije sector’ (met een huurprijs boven €737,14) wordt de markthuur aangehouden.

Waar is mijn huurprijs uit opgebouwd?

Kale huur, netto huur, bruto huur. Wat betekent het ook alweer? ‘Kale huur’ en ‘netto huur’ betekenen hetzelfde. De kale huur is de prijs die u betaalt voor uw huurwoning, zonder servicekosten en eventuele stook- of overige kosten. ‘Bruto huur’ is de kale huur met de servicekosten erbij opgeteld:

Kale / netto huur

Servicekosten +

----------------------------

Bruto huur

Servicekosten

Het voordeel van een huurwoning is dat u niet alles zelf hoeft te onderhouden. Veel doen wij namelijk voor u. Denk bijvoorbeeld aan schoonmaak van de algemene ruimten, tuinonderhoud. Daarvoor betaalt u natuurlijk wel. Dit worden de servicekosten genoemd. Servicekosten zijn bijvoorbeeld kosten voor de schoonmaak van de algemene ruimten, energiekosten van de lift of kosten voor het tuinonderhoud.

Elke maand betaalt u een voorschot op de servicekosten, dit is een schatting. Aan het eind van elk jaar bekijken we of u te veel of te weinig heeft betaald. Is het te weinig, dan betaalt u het verschil bij. Is het te veel, dan krijgt u het verschil terug.

a a