Medehuurderschap

Medehuurderschap betekent dat u samen met een andere huurder, de hoofdhuurder, op het contract staat. U bent automatisch medehuurder als u bent getrouwd, een samenlevingscontract of geregistreerd partnerschap heeft met de hoofdhuurder. Zolang u natuurlijk in dezelfde woning woont. Stel dat de hoofdhuurder vertrekt, dan wordt u als medehuurder automatisch de hoofdhuurder.

Categoriëen

Kan mijn kind medehuurder worden?

Kinderen die bij hun ouders inwonen, kunnen volgens het huurrecht in principe geen medehuurder worden. Omdat kinderen op een bepaald moment uit huis gaan is de gezinssituatie niet duurzaam. In uitzonderlijke situaties kunnen we hierop een uitzondering maken. Neem hiervoor contact op met ons.

Mijn partner en ik staan samen op de huurovereenkomst. Mijn partner vertrekt en ik wil hoofdhuurder worden, maar we hebben huurachterstand. Wat nu?

Voor het opzeggen van de huur kunt u inloggen via MijnDomijn of langskomen op één van onze vestigingen. De persoon die gaat vertrekken heeft een maand opzegtermijn. Tot die periode zijn jullie samen verantwoordlijk voor de huur. Dus als er een achterstand is, dan dient u deze samen op te lossen. Mocht u dit niet lukken, neemt u dan gerust contact met ons op om te kijken naar een oplossing.

Mijn partner en ik zijn getrouwd of hebben een geregistreerd partnerschap. Ben ik dan automatisch medehuurder?

Bent u getrouwd of geregistreerd partner en beide bij de gemeente ingeschreven op het adres van de huurovereenkomst? Dan bent u automatisch medehuurder.

Mijn partner en ik zijn niet getrouwd en hebben geen geregistreerd partnerschap. Kan ik medehuurder worden?

Volgens het huurrecht kunt u medehuurder worden als u minimaal twee jaar samen ingeschreven staat bij de gemeente op uw adres. Ook moet u een gemeenschappelijke duurzame huishouding voeren. Op MijnDomijn kunt u een verzoek tot medehuurderschap invullen en opsturen. Wilt u het formulier liever persoonlijk invullen en afgeven? U kunt tijdens kantooruren langskomen op ons kantoor.

Wanneer is een huishouden duurzaam?

Een huishouden is duurzaam als u de kosten van het huishouden deelt en u wilt in de toekomst blijven samenwonen.

Ik wil mijn contract opzeggen, maar ik ben medehuurder. Wat moet ik doen?

Als alleen u van het contract af wil, dan kunt u een afstandsverklaring invullen. In dat geval halen wij u als huurder van het contract af. Wilt u de huur van de woning opzeggen? Dan moet niet alleen u, maar ook de andere persoon op het contract de huur opzeggen.

Wat is medehuurderschap?

Medehuurderschap betekent dat u samen met een andere huurder op het contract staat. U bent automatisch medehuurder als u bent getrouwd, geregistreerd partnerschap of een samenlevingscontract heeft met de hoofdhuurder,  zolang u natuurlijk in dezelfde woning woont. Stel dat de hoofdhuurder vertrekt, dan wordt u als medehuurder automatisch de huurder.

Andere huisgenoten zijn niet automatisch medehuurder. Als iemand dan medehuurderschap wil aanvragen, kan dat alleen als diegene minstens 2 jaar lang staat ingeschreven bij de gemeente op dat adres. Woont de huisgenoot korter dan 2 jaar op het adres? Dan kan diegene geen medehuurder worden. Pas vanaf 2 jaar.

Ik sta niet op het huurcontract. Kan ik medehuurder worden?

Andere huisgenoten, zoals partners die samenwonen maar niet zijn getrouwd, die geen samenlevingscontract of geregistreerd partnerschap hebben, zijn niet automatisch medehuurder. Als iemand dan medehuurderschap wil aanvragen, kan dat alleen als diegene minstens twee jaar lang staat ingeschreven bij de gemeente op dat adres. Woont de huisgenoot korter dan twee jaar op het adres? Dan kan diegene geen medehuurder worden. Pas vanaf twee jaar.

Is het mogelijk om medehuurderschap aan te vragen voor een parkeervoorziening?

Het is niet mogelijk om medehuurderschap aan te vragen voor een parkeervoorziening. Je kunt alleen medehuurder worden van een woning. 

Met hoeveel personen kan ik op een huurcontract ingeschreven staan?

Er kunnen maximaal 2 personen op 1 huurcontract staan. Het is niet mogelijk om een derde medehuurder toe te voegen aan een huurcontract.

a a