Veilig wonen

Een veilig thuis is een fijn thuis, toch? Daarom geven we je graag een aantal tips en aandachtspunten om veilig te kunnen wonen. Heb je nog vragen over deze onderwerpen? Dan mag je natuurlijk altijd contact opnemen of even langskomen op één van onze kantoren.

Veel gevraagd over Veilig wonen

Hoe ga ik veilig om met asbest?

Asbest is een onderwerp dat altijd veel vragen oproept. In sommige oude woningen zit asbesthoudend materiaal. Bijvoorbeeld in een oud vloerzeil of een oud zelfgebouwd schuurtje. Als jouw woning na 1994 is gebouwd zit er geen asbest in. In woningen van voor 1994 kunnen wel asbesthoudende materialen zijn verwerkt.

Asbest hoeft niet altijd weg
Wanneer het materiaal waarin asbest is verwerkt in goede staat is en niet bewerkt hoeft te worden, is er geen risico voor de gezondheid. Dan hoeft het dus ook niet verwijderd te worden en laten we het in principe gewoon zitten.

Wanneer is asbest wel gevaarlijk?
Risico ontstaat pas wanneer je de vezels inademt die vrijkomen bij het bewerken van asbesthoudende materialen. Bij zagen,
schuren of boren van materialen met asbest is het dus oppassen geblazen. Doe dit dus niet! 

Gebruiken jullie ook PUR-isolatie?

Nee, maak je geen zorgen. Wij isoleren onze woningen al sinds 2015 niet meer met PUR. We nemen liever het zekere voor het onzekere. Er zijn namelijk andere gecertificeerde alternatieven voor isolatie. Zoals bijvoorbeeld minerale spuitwol of isolatie van de vloer met piepschuim parels.

Is jouw woning geïsoleerd met PUR? Geen reden tot paniek. Als de PUR is uitgehard komen er geen schadelijke stoffen meer vrij. Je hoeft het dus ook niet te laten verwijderen.

Hoe zorg ik voor een gezond klimaat in huis?

Eten koken, douchen, was drogen: een gezin produceert gemiddeld twaalf liter vocht per dag. In de zomer is dat geen probleem. Er staat altijd wel ergens een raam open. Maar in de herfst en winter is dit meestal niet zo. Daarom is het belangrijk dat je goed ventileert. Dan gaat het vocht naar buiten en komt er frisse lucht voor in de plaats. Meer tips voor een gezond klimaat in huis? Klik hier

Hoe zorg ik voor veilig drinkwater?

Zorg ervoor dat kraanwater van goede kwaliteit blijft. Dit doe je door je drinkwaterinstallatie op de juiste manier te gebruiken. In water dat lang stil staat kunnen bacteriën groeien. De legionellabacterie is daar er één van. Wil je meer informatie en tips om legionella te voorkomen? Klik dan hier.

Wat doen jullie tegen hennepkwekerijen?

Hier kunnen we heel kort over zijn; hennep kweken in je woning is absoluut verboden. Dit vinden wij niet alleen, maar ook de politie treedt hier hard tegenop. Heb je het vermoeden van een kwekerij bij iemand anders? Bel dan met de politie op 0900-8844. Je kan ook anoniem melden via 0800-7000.

Wat moet ik doen bij wateroverlast of lekkage?

Heb je last van een grote waterlekkage in je woning? Wat vervelend! Draai direct de hoofdkraan dicht om zoveel mogelijk schade te voorkomen. Bel daarna met ons via 0900 - 335 0 335. Ook buiten kantoortijden. Wij zorgen dat er zo snel mogelijk iemand naar je toe komt.

Voor kleine lekkages, die met een handdoek of emmertje in de hand te houden zijn, maak je gemakkelijk een afspraak voor een reparatie. Een waterlekkage voor de meter (bijvoorbeeld op straat) kun je melden bij Vitens: 0800-0359.

Hoe kan ik brand voorkomen?

Veel woningbranden ontstaan door onoplettendheid. Bijvoorbeeld door een vlam in de pan of door een kaars te dicht in de buurt van iets brandbaars te zetten. Hoe eerder een brand wordt opgemerkt, hoe meer tijd je hebt om te vluchten. Een rookmelder kan dus je leven redden. Je koopt een rookmelder bij een doe-het-zelfzaak. Bedenk ook vast een vluchtroute. Hopelijk heb je 'm nooit nodig maar mocht het nodig zijn dan ben je in ieder geval voorbereid.

Hoe ga ik veilig om met koolmonoxide?

Je hebt er vast wel eens wat over gehoord: koolmonoxide (ook wel koolstofmonoxide genoemd). Je ziet of ruikt koolmonoxide niet. Maar het is erg gevaarlijk als je dit inademt. Het voorkomen van koolmonoxide kost je gelukkig niet veel tijd en moeite. Door je CV-ketel te laten installeren door een erkende installateur kom je al een heel eind. Zorg ook voor voldoende ventilatie.

En is het aan te raden om een koolmonoxide melder op te hangen bij je CV-ketel of bijvoorbeeld bij een geiser of gashaard én deze regelmatig te laten onderhouden.

Hoe ga ik veilig om met gas?

Het is belangrijk om veilig met gas om te gaan. Ruik je een gaslucht in je woning? Open dan alle ramen en deuren. Zet geen elektrische apparaten aan en gebruik geen open vuur. Draai de hoofd gaskraan dicht; dit is een gele knop, hendel of draaiwiel bij de gasmeter.

Komt de gaslucht uit de buurt van de meterkast? Bel dan direct het Nationaal storingsnummer via 0800-9009
Ruik je een gaslucht bij warmtebronnen zoals het gasfornuis of CV-ketel? Neem dan contact op met ons via 0900 - 335 0 335. Ook buiten kantoortijden. 

a a