Lees voor

Asbest

Asbest is een mineraal dat bestaat uit een hoop samengeperste vezeltjes dat tot 1994 vaak werd gebruikt in bouwmaterialen. Asbest had veel nuttige eigenschappen: het was isolerend, sterk, slijtvast, brandwerend en goedkoop. Vroeger wisten we nog niet dat de asbestvezels erg schadelijk zijn voor de gezondheid. Het komt voor dat in oude woningen asbesthoudend materiaal aanwezig is, in bijvoorbeeld oud vloerzeil of een schuurtje dat de oude bewoner zelf heeft gebouwd.

Categoriëen

Hoe ga ik veilig om met asbest?

Gaat u klussen op een plek waar asbest zit? Vraag ons altijd eerst om advies. Bewerk asbest nooit! Dat betekent dat u niet mag hakken, breken, zagen, boren of een andere (mechanische) bewerking mag doen. Verwijder het asbest niet zelf. Dat geldt ook voor asbesthoudend vloerzeil en golfplaten. Neem altijd contact met ons op als u asbest wilt laten verwijderen.

Bel ons om direct een afspraak te maken met een technisch consulent.

 Wij zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08:30u tot 17:00u via 0900 - 335 0 335.

Moet ik het bij jullie melden als ik asbest in mijn woning zie?

Ja, wij stellen het op prijs als u dit ons laat weten. Bewerk asbest nooit. Dat betekent dat u niet mag hakken, breken, zagen, boren of een andere (mechanische) bewerking mag doen. Zo voorkomt u dat asbestvezels zich verspreiden.

Waar houden jullie rekening mee als asbest gesaneerd wordt?

Veiligheid staat voorop, voor u en uw buren, dit ons laat weten. Bewerk asbest nooit. Dat betekent mag hakken, breken, zagen, boren of een andere (mechanische) bewerking mag doen. Zo voorkomt u dat asbestvezels zich verspreiden.

Waar in mijn woning kan asbest zitten?

Op de meterkastkaart die in uw woning aanwezig dit ons laat weten. Bewerk asbest nooit. Dat betekent voor is mag hakken, breken, zagen, boren of een andere (mechanische) bewerking mag doen. Zo voorkomt u dat asbestvezels zich verspreiden.

Waar vind ik meer informatie over asbest in woningen?

U vindt informatie over asbest op de website van Milieu Centraal. Bewerk asbest nooit. Dat betekent mag hakken, breken, zagen, boren of een andere (mechanische) bewerking mag doen. Zo voorkomt u dat asbestvezels zich verspreiden. Als u asbest tegenkomt in uw woning, laat u dit dan altijd aan ons weten.

Wanneer verwijderen jullie asbest in een woning?

Of we asbest verwijderen, hangt af van het soort asbest. Hechtgebonden asbest kan meestal blijven zitten. Dit materiaal is niet gevaarlijk als het onbeschadigd is en het niet wordt bewerkt. Niet-hechtgebonden asbest vraagt mogelijk wel om maatregelen. Dit hangt ervan af of het materiaal al dan niet is afgeschermd. Verder speelt het een rol of het asbest op een plek zit waar mensen regelmatig komen.

Wat doen jullie als er in mijn woning een risico voor asbest bestaat?

Als asbest een gevaarlijke situatie oplevert, dan laten we het altijd verwijderen en afvoeren. Is uw woning na 1994 gebouwd? Dan is er tijdens de bouw geen asbest gebruikt.

Wat is hechtgebonden asbest?

In hechtgebonden asbest zit veel cement, lijm of kunststof. De asbestvezels zitten goed bevestigd in het materiaal. De kans op het vrijkomen van asbestvezels in de lucht is hierdoor heel erg klein. Voorbeelden van hechtgebonden asbest zijn asbestcement, vlakke platen, kruipluiken, vensterbanken, balkonschermen, golfplaten dak van bergingen of aanbouwen, asbestcement leidingen, mantelbuizen, rioleringen, ventilatiekanalen, en vinyltegels in hallen van woningen. Hechtgebonden asbest kan voorkomen in woningen van voor 1994.

Wat is niet-hechtgebonden asbest?

Niet-hechtgebonden asbest is asbest dat gemakkelijk afbrokkelt. Hierdoor kunnen na verloop van tijd spontaan asbestvezels vrijkomen door bijvoorbeeld aanraking, trillingen en andere niet-mechanische bewerkingen. Voorbeelden van niet-hechtgebonden asbest zijn spuitasbest gespoten op leidingen, plafonds, staalconstructies en dergelijke, brandwerende platen, en vinylvloerbedekking met asbesthoudende onderlaag, zoals Novilon van voor 1980.

Wat staat er in jullie asbestbeleid?

Wij doen er alles aan om verspreiding van asbestvezels te voorkomen. Wij nemen hierin onze verantwoordelijkheid als verhuurder en als werkgever. Onze doelstelling is het realiseren van asbestveilig bezit. Onze aanpak is als volgt: grondige inventarisatie en risicobeheersing, selectieve asbestsanering, scholing van personeel, informatie en communicatie richting personeel en bewoners.

Hoe kan ik asbest herkennen?

Met het blote oog is asbesthoudend materiaal niet met 100% zekerheid te herkennen.

Er zijn plekken in en om het huis waar asbest vaker wordt aangetroffen.
In huis: kruipluiken, schotjes achter de CV of in de meterkast, schachten of kanalen, (oud) vloerzeil.

Buiten huis: bloembakken, balkonschermen, zelf gebouwde schuurtjes.

 

Het weghalen van asbesthoudend materiaal moet gebeuren door een gecertificeerd bedrijf.


Twijfelt u over asbest in uw woning? Neemt u dan gerust contact met ons op. 


Wij zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08:30u tot 17:00u via 0900 - 335 0 335.

Is asbest gevaarlijk?

Asbest is niet gevaarlijk, zolang u er niet in boort of zaagt, en zolang het niet scheurt of breekt. Als u dat wel doet, kunnen er vezels vrijkomen die gevaarlijk zijn als u ze inademt. Zolang u het asbesthoudende materiaal met rust laat is er niets aan de hand!

Wat doet Domijn tegen asbest?

Domijn is altijd actief bezig met het controleren en weghalen van asbest. Als woningcorporatie zijn wij verantwoordelijk voor de veiligheid van onze huurders en personeel tijdens de aanpak van het asbest. Om de risico’s zo beperkt mogelijk te houden moet het controleren en weghalen van asbest zo zorgvuldig mogelijk gebeuren. Daarom werken wij samen met deskundige bedrijven die kijken of er asbest in onze woningen aanwezig is; zij controleren op welke plek het zit en of het schadelijk kan zijn voor de gezondheid. Als het nodig is, halen zij het asbest weg. Meestal gaat zo’n procedure van start bij een huuropzegging of bij klein- of groot onderhoud. We controleren dan de hele woning.

Wat kan ik zelf doen wanneer er asbest in mijn woning aanwezig is?

Is uw woning gebouwd vóór 1994? Bedenk dan als u gaat klussen dat u asbesthoudend materiaal tegen kunt komen. Als u twijfelt, bewerk het materiaal dan in ieder geval niet en neem contact met ons op via  0900 – 335 0 335 (gebruikelijke belkosten). Of kom maandag tot en met vrijdag langs op een van onze kantoren in Enschede, Haaksbergen en Losser.

a a