Lees voor

Brandveiligheid

Brandveiligheid
Brand in huis, u moet er niet aan denken. Maar er een keer stil bij staan kan geen kwaad. Want wist u dat een rookmelder het belangrijkste begin van veiligheid in uw woning is? Een woningbrand kan zo ontstaan en met een werkende rookmelder verdubbelt u de kans om er ongeschonden uit te komen.

Wat doen rookmelders?
Wanneer er rook ontstaat in huis, gaat het alarm van een rookmelder af. Het geluid maakt u wakker, waardoor u genoeg tijd heeft om te vluchten of de beginnende brand te blussen. Dit is vooral 's nachts belangrijk, omdat het reukorgaan is uitgeschakeld als u slaapt. U ruikt dus niets. Ruim driekwart van alle branden ontstaat tussen middernacht en 6 uur 's ochtends.

De beste plek voor een rookmelder?
Rook stijgt op en verzamelt zich bovenin een ruimte. Hang uw rookmelder dus aan het plafond. Hangt u in de keuken, badkamer en garage een hittemelder. Deze gaan af wanneer de temperatuur 60˚C of heter wordt.

Wat doen wij? En wat doet u zelf?
Wij zorgen voor een brandveilige woning. U bent zelf verantwoordelijk voor het aanschaffen en plaatsen van een rookmelder en/of hittemelder. Rook- en hittemelders zijn verkrijgbaar bij vrijwel alle bouwmarkten en doe-het-zelf-winkels. Let er bij de aanschaf wel op dat de melder het ‘Goedmerk’ heeft en eventueel het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW). Dit staat op de verpakking vermeld.

Is uw woning na 1 januari 2013 gebouwd of gerenoveerd? Dan hebben wij een rookmelder in uw woning geplaatst. Dit is voorschreven in de wet in het Bouwbesluit van 2003.

Vluchtwegen
Mocht er brand uitbreken, dan is er geen tijd om na te denken hoe u het snelst uit huis komt. Zorg daarom dat u alle mogelijke vluchtwegen kent en dat deze ook toegankelijk zijn! Als u op een verdieping woont, kijk dan welke vluchtwegen u kunt gebruiken als de trap niet meer te bereiken is. In portiekwoningen is het trappenhuis de belangrijkste uitweg bij brand. Neem bij brand nooit de lift.

Andere tips
Natuurlijk zijn er nog meer dingen waar u op moet letten om brand te voorkomen:

 • Rook niet in bed. De kans dat u met een brandende sigaret in slaap valt is groot. Roken in bed is doodsoorzaak nummer 1 bij brand!
 • Gooi nooit een asbak leeg in de prullenbak voordat u zeker weet of alle peuken uit zijn.
 • Blus een vlam in de pan nooit met water! Dit is levensgevaarlijk. Sluit gas of elektra af en plaats een passend deksel op de pan. Ga nooit met een brandende (frituur)pan lopen.
 • Hang wasgoed niet dicht bij een kachel te drogen, het kan namelijk in brand vliegen.
 • Gebruik geen 'driewegstekkers', laat liever een paar extra stopcontacten aanleggen.
 • Laat de televisie niet op stand-by staan.

Heeft u vragen over rook- of hittemelders? Raadpleeg dan hieronder de veelgestelde vragen. Staat uw vraag er niet tussen? Neemt u dan gerust contact met ons op!

Categoriëen

Waar kan ik rookmelders kopen?

Rook- en hittemelders zijn verkrijgbaar bij vrijwel alle bouwmarkten, doe-het-zelf-winkels en elektrotechnisch installateurs. Let er bij de aanschaf wel op dat de melder het ‘Goedmerk’ heeft en eventueel het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW). Dit staat op de verpakking vermeld.

Op dit moment zijn rook- en hittemelders in Nederland te koop in de meeste winkels:

 • Bouwmarkten
 • Doe het zelf-winkels
 • IJzerwaren winkels
 • Huishoudzaken
 • Elektra installateurs
 • Alarmbedrijven
 • Via internet

Waar hang ik de rookmelders op?

Hang rookmelders minimaal in alle ruimtes waar u doorheen moet om uw huis te ontvluchten: de overloop, de hal, de gang van elke verdieping, de woonkamer. Voor de beste veiligheid zorgt u dat elke slaapkamer een rookmelder heeft.

Plaats rookmelders zoveel mogelijk in het midden van de ruimte, aan het plafond, op 50 centimeter van alle muren. Op de muur mag ook, maar heeft niet de voorkeur. Heeft u de rookmelder aan de muur bevestigd, zorg er dan voor dat de afstand tot aan het plafond ongeveer 15 centimeter is.

Heeft uw woning een schuin dak? Hang de rookmelder dan minstens 30 centimeter lager dan de nok.

Let op: hang uw rookmelder niet in de buurt van een ventilator(opening) of boven een kachel. Bij een ventilator loopt u namelijk het risico dat het alarm te laat afgaat. Boven een kachel kan het alarm sneller afgaan en bent u eerder geneigd te denken aan "vals" alarm. 

We raden aan om de handleiding altijd goed door te lezen voor de specifieke installatie-eisen.

Wat is het verschil tussen een rook- en hittemelder?

Rookmelders nemen een verdikking van de lucht waar. Dit wordt dan gezien als rook en zorgt dat het alarm afgaat. Omdat er bij koken, douchen en auto starten ook dikkere lucht vrij komt, kunt u in de keuken, badkamer en garage beter een hittemelder hangen. Deze gaan af wanneer de temperatuur 60˚C of heter wordt.

Hoe moet ik rookmelders onderhouden?

Rookmelders gaan bij normaal gebruik en onderhoud zo'n tien jaar mee. Een batterij heeft een beperkte levensduur. Test daarom regelmatig of de melder nog werkt. Op iedere rookmelder zit hiervoor een testknop. Als de batterij bijna leeg is, hoor je elke minuut een hard piepsignaal. Dat klinkt anders dan het rookalarm.

Door stof kan de melder ook afgaan als er geen rook is. Met een stofzuiger houd je de rookmelder goed schoon. Doe dit minimaal 1 keer per jaar. Zo kan de melder goed blijven "rondkijken".

Hoe moet ik rookmelders testen?

Test de rookmelder eens per maand door ongeveer 20 seconden op de testschakelaar te drukken. De elektronische zoemer moet het alarmsignaal geven.

De rookmelder gaat na een alarm automatisch terug naar de bewakingstoestand wanneer de rook helemaal verdwenen is. Als de rookmelder niet aan de eisen voldoet, moet u deze onmiddellijk laten repareren of vervangen door een erkend installateur.

Bent u een tijdje niet in uw woning geweest, door bijvoorbeeld een vakantie? Test dan altijd even de rookmelders. 

a a