Lees voor

Koolmonoxide

Wees alert op koolmonoxide
Koolmonoxide is al jaren een aandachtspunt voor ons. Koolmonoxide is gas dat door te weinig zuurstof niet goed verbrand is. Je ziet het niet, je ruikt het niet en als je er teveel van inademt voel je je niet goed, raak je buiten bewustzijn en kun je zelfs overlijden. Koolmonoxide kan ontstaan door een kapot gastoestel (een kachel, geiser, cv of combiketel).

In veel huizen hebben we oude geisers vervangen door nieuwe cv-ketels. Heeft u nog een geiser, gaskachel of een ander open verbrandingstoestel in uw woning? Dan vervangen we deze binnen enkele jaren, voor uw veiligheid. Heeft u hier vragen over, neemt u dan contact met ons op.

Koolmonoxidemelders
Ook als oude geisers zijn vervangen, blijft er een risico op koolmonoxide. Daarom is het belangrijk dat u een koolmoxidemelder in huis heeft. Een koolmonoxidemelder bootst het menselijk lichaam na. Op het moment dat er te hoge concentraties gemeten wordt, dan slaat de melder alarm. U bent zelf verantwoordelijk voor het aanschaffen en plaatsen van een koolmonoxidemelder. Deze melders zijn verkrijgbaar bij vrijwel alle bouwmarkten en doe het zelf-winkels.

De beste plek voor een koolmonoxidemelder
U kunt de koolmonoxidemelder in de slaapkamer het beste op ‘slaaphoogte’ plaatsen en in de woonkamer op ‘zithoogte’. Koolmonoxide is ongeveer even zwaar als lucht en verspreidt zich gelijkmatig door de kamer/het huis. Kies altijd een plek waar de melder niet vies wordt, geen stof aantrekt en uit de buurt van kinderen en huisdieren. Lees altijd eerst de gebruiksaanwijzing voordat u de koolmonoxidemelder installeert. Lees hier meer informatie over de beste plek voor een koolmonoxidemelder.

Koolmonoxide voorkomen
Heeft u een kachel, geiser, cv of combiketel? Zo kunt u koolmonoxide voorkomen:

 • Ventileer uw woning 24 uur per dag, daarmee creëert u zuurstof voor een goede verbranding van gas;
 • Zorg voor koolmonoxidemelders in huis. Vooral in kleine ruimtes of waar de ventilatie slechts is. Hier leest u meer over koolmonoxidemelders;
 • Zorg dat Geas Energiewacht ieder jaar uw geiser, gaskachel en/of cv-installatie controleert. Vaak kunt u aan een sticker op het toestel zien wanneer deze voor het laatst is gecontroleerd. Laat bij dit onderhoud ook controleren of er voldoende ventilatie is.
 • Zet de beveiliging van uw geiser nooit uit;
 • Heeft uw woning een schoorsteen? Laat deze ten minste één keer per jaar vegen;
 • Wees alert op de symptomen: lichte hoofdpijn, misselijkheid, overgeven, verwarring, slaperigheid, een versnelde hartslag en vermoeidheid.

Heeft u vragen over koolmonoxide? Raadpleeg dan hieronder de veelgestelde vragen. Staat uw vraag er niet tussen? Neemt u dan gerust contact met ons op! Voor meer informatie kunt u ook kijken op Geas.nl.

Categoriëen

Hoe herken ik koolmonoxide?

Koolmonoxide is kleur- en geurloos. Daarom is het belangrijk om een koolmonoxidemelder in huis te hangen. Belangrijke tips:

 • Houd de vlam van het gastoestel in de gaten: is deze oranje in plaats van blauw en hoger dan normaal? Dan bestaat het risico op koolmonoxide. Neemt u contact op met Geas Energiewacht.
 • Verdwijnt de vrijkomende waterdamp niet via de afvoer, waardoor de ramen beslaan? Neemt u dan ook contact op met Geas Energiewacht.
 • Wees alert op de symptomen: lichte hoofdpijn, misselijkheid, overgeven, verwarring, slaperigheid, een versnelde hartslag en vermoeidheid.

Hoe herken ik koolmonoxidevergiftiging?

Koolmonoxide wordt 250 keer sneller in het bloed opgenomen dan zuurstof. Hierdoor krijgen uw vitale organen (hart, lever, hersenen) te weinig zuurstof.

De eerste lichamelijke symptomen van een koolmonoxidevergiftiging lijken op een griepje: lichte hoofdpijn, misselijkheid, overgeven en vermoeidheid. Ook voelt u zich verward en/of slaperig en krijgt u een versnelde hartslag. Bij een hoge concentratie koolmonoxide treden er ernstige symptomen op zoals: bewusteloosheid, coma, blijvende hersenschade met mogelijk overlijden als gevolg.

Voor wie is koolmonoxide gevaarlijk?

Iedereen die in een huis woont met verbrandingstoestellen (bijvoorbeeld een kachel, open haard, geiser, cv, combiketel) loopt mogelijk gevaar om een koolmonoxide-vergiftiging op te lopen. Ongeboren baby's, kleuters, zwangere vrouwen, mensen die lijden aan een chronische hartziekte, bloedarmoede of ademhalingsproblemen zijn gevoeliger voor een koolmonoxidevergiftiging.

Wat moet ik doen bij koolmonoxidevergiftiging?

 • Waarschuw de huisgenoten
 • Zet ramen en deuren wijd open
 • Schakel (indien mogelijk) de bron uit
 • Haal het eventuele slachtoffer uit de vergiftigde ruimte en leg hem of haar in de frisse lucht/ga naar buiten
 • Bel 112 voor hulp

Wat zijn open verbrandingstoestellen?

Open verbrandingstoestellen zijn verouderde toestellen die hun lucht halen uit de ruimte waarin het toestel staat of hangt. Als de woning niet goed geventileerd wordt of het toestel slecht onderhouden is, kan dat gevaarlijke situaties opleveren doordat er koolmonoxide vrijkomt. De laatste jaren neemt het aantal open verbrandingstoestellen in huurwoningen af. Woningcorporaties vervangen de toestellen vaak bij groot onderhoud in woningen. Daardoor worden woningen zowel veiliger als duurzamer.

Is één CO-melder voldoende voor mijn woning?

Installeer een koolmonoxidemelder op elke verdieping van uw woning. Als u slechts één melder bij u thuis installeert, hang hem dan in de buurt van of in uw slaapkamer.

Wat is de beste plek voor een koolmonoxidemelder?

Installeer een koolmonoxidemelder op elke verdieping van uw woning. Als u slechts één melder bij u thuis installeert, hang hem dan in de buurt van of in uw slaapkamer.

Zijn er plaatsen waar ik mijn koolmonoxidemelder niet mag installeren?

Installeer de koolmonoxidemelder NIET in keukens of garages, noch in zeer stoffige, vuile, vochtige of vettige ruimtes.
Plaats de melders niet in direct zonlicht of op plaatsen waar extreme temperaturen voorkomen. Dit betekent, niet in kruipruimtes, niet-verbouwde zolderruimtes, niet-geïsoleerde of slecht geïsoleerde plafonds en veranda’s.

CO-melders mogen niet worden gehangen op plaatsen die worden bedekt door gordijnen of andere obstructies. Plaats ze niet vlakbij plafondventilatoren, hitteventilatoren, airco toestellen, verse lucht inlaten of open ramen.

Bewegende lucht kan verhinderen dat koolmonoxide de CO-sensoren bereikt.

Nemen koolmonoxidemelders ook gaslekken waar?

Nee, deze reageren alleen op koolmonoxide. Voor het opsporen van gas, heeft u een gasmelder nodig.

Hoe lang gaat een koolmonoxidemelder mee?

De meeste koolmonoxidemelders gaan bij normaal onderhoud zeker 5 jaar meer, daarna moeten ze worden vervangen door een nieuwe koolmonoxidemelder.

Waar moet ik op letten wanneer ik een koolmonoxidemelder koop?

Een koolmonoxidemelder draagt de norm BS EN 50291 op de verpakking, omdat deze aan deze technische norm dient te voldoen. Let bij aanschaf van een koolmonoxidemelder dat deze melder 5 tot 10 jaar lang meegaat. Ook staat in de gebruiksaanwijzing de norm BS EN 52092 vermeld. Dit betreffen de installatievoorschriften. Kies niet voor een combimelder: in een combimelder zijn een rookmelder en een koolmonoxidemelder in één apparaat gevoegd. De reden voor dit advies is gebaseerd op het feit dat een koolmonoxidemelder op een andere locatie geplaatst dient te worden dan een rookmelder. Kies ervoor om zowel aparte rookmelders te plaatsen én aparte koolmonoxidemelders, conform de daarbij meegeleverde installatievoorschriften.

Onderhoud van een koolmonoxidemelder

Controleer regelmatig de goede werking van een koolmonoxidemelder volgens specificaties van de leverancier. Sommige melders moeten na een aantal jaren worden vervangen. Zet bij plaatsing de plaatsingsdatum en de vervangdatum met watervaste stift op de voorzijde.

Ik woon in een nieuwbouwhuis, heb ik dan een koolmonoxidemelder nodig?

Ook in een nieuwbouwhuis kan men te maken krijgen met koolmonoxide. Ook bij een goed functionerende CV ketel met gesloten systeem, kunnen lage concentraties koolmonoxide vrij komen. Omdat deze nieuwbouwhuizen in de regel goed zijn geïsoleerd, kan het voorkomen dat er te hoge concentraties ontstaan als men de woning niet voldoende ventileert. Daarnaast kan de bron van de koolmonoxide ook bij de buren staan. Via kruipruimtes/zolder kan de koolmonoxide zich verplaatsen naar een naastgelegen woning.

Waarom gaat mijn CO-melder af als er ogenschijnlijk niets aan de hand is?

Vergeet niet dat CO een geur- en kleurloos gas is. Als uw koolmonoxidemelder afgaat, dan heeft het potentieel gevaarlijke hoeveelheden CO in de lucht waargenomen. Controleer of de bewoners symptomen van CO-vergiftiging vertonen.

a a