Lees voor

Legionella

Legionella is een bacterie die zich (in piepkleine aantallen) in de grond en in (leiding)water bevindt. De bacterie wordt pas een probleem als hij zich heeft kunnen vermenigvuldigen – iets dat hij alleen kan in stilstaand water met een temperatuur tussen de 25°C en 55°C. Het is daarom belangrijk dat u na een vakantie de kranen een minuut laat doorstromen.

Categoriëen

Hoe voorkom ik Legionella?

Als water lang stilstaat, bijvoorbeeld als u met vakantie bent, dan kan het gebeuren dat er bacteriën in de waterleiding groeien die niet goed zijn voor uw gezondheid. De bekende legionellabacterie is er één van.

Gebruikt u uw waterleidingen langer dan een week niet? Volg dan deze tips om Legionella te voorkomen:

  • Kraan: laat het koude en warme water twee minuten flink stromen;
  • Douche: laat het water hier ook twee minuten flink stromen en dompel de douchekop onder in een emmer. Zo vookomt u dat er besmet water vernevelt;
  • (Bubbel)bad: laat het bad na gebruik leeglopen en maak het bad regelmatig schoon met schoonmaakmiddel, zoals chloor. Heeft u een bubbelbad? Vervang dan regelmatig de filters of maak ze grondig schoon;
  • Tuinslang of hoge druk reiniger: ligt een tuinslang buiten in de zon en is de slang gevuld met water? Dan neemt het risico op bacteriegroei sterk toe. Laat uw tuinslang na gebruik leeglopen of spoel het water voorzichtig, zonder te vernevelen, uit de slang;
  • Boiler: de boilertemperatuur moet op minimaal 55 graden Celcius zijn afgesteld. Boven deze temperatuur gaat de legionellabacterie dood. Is de afstelling niet juist? Neem dan contact op met de verhuurder van uw boiler.

Handig om te weten: een huishoudelijke airco-installatie met een gesloten koeling kan geen legionellabesmetting veroorzaken.

Wat is Legionella?

Legionella wordt veroorzaakt door een bacterie in het leidingwater. De bacterie kan ontstaan als het water langere tijd stilstaat en het water tussen de 25 en 55 graden Celsius is. Besmetting is mogelijk via de longen door het inademen van nevel. Dit zijn zeer kleine druppeltjes water in de lucht.

a a