Huurtoeslag

U kunt huurtoeslag zien als een hulpmiddel van de overheid om uw huur te betalen. Hierdoor blijven woningen betaalbaar, bijvoorbeeld als u een beperkt inkomen heeft. Wij verhuren woningen waarvoor u huurtoeslag kunt aanvragen en woningen waarvoor u dat niet kunt. Woningen waarbij u recht kunt hebben op huurtoeslag hebben een huurprijs tot € 737,14.

Categoriëen

Wat is huurtoeslag?

U kunt huurtoeslag zien als een hulpmiddel van de overheid om uw huur te betalen. Het is een maandelijkse bijdrage die u kunt aanvragen. Hierdoor blijven woningen betaalbaar, bijvoorbeeld als u een beperkt inkomen heeft.

Wij verhuren woningen waarvoor u huurtoeslag kunt aanvragen en woningen waarvoor u dat niet kunt. De woningen waarbij u recht kunt hebben op huurtoeslag hebben een huurprijs tot € 737,14. De woningen waarvoor u geen huurtoeslag kunt aanvragen worden ook wel de ‘vrije sector’ woningen genoemd. Deze woningen vallen in het duurdere segment.

Kan ik huurtoeslag krijgen?

Dat kunt u heel makkelijk controleren. Er zijn wel een aantal voorwaarden aan verbonden, want niet iedereen krijgt zomaar huurtoeslag.

 • U bent 18 jaar of ouder;
 • U huurt een zelfstandige woning;
 • Uw huurkosten zijn te hoog in vergelijking met uw inkomen.

Voldoet u aan deze voorwaarden? Dan kunt u op de website van de belastingdienst een proefberekening maken om te zien of u in aanmerking komt voor huurtoeslag. U kunt voor advies ook bellen met de belastingtelefoon via 0800 - 0543.

Hoe vraag ik huurtoeslag aan?

Op https://www.belastingdienst.nl vraagt u gemakkelijk en snel uw huurtoeslag aan. U kunt hier ook een proefberekening maken om te zien of u in aanmerking komt voor huurtoeslag en op wat voor bedrag u recht heeft.

Vult u liever een papieren formulier in? Dat kan ook. U kunt dit aanvragen via de belastingtelefoon via . Houd hierbij uw burgerservicenummer bij de hand. 

Wanneer ontvang ik huurtoeslag?

Als u in aanmerking komt voor huurtoeslag, krijgt u deze rechtstreeks van de Belastingdienst op uw rekening gestort. Belangrijk om te onthouden is dat huurtoeslag een voorschot is en dat u de huurtoeslag gebruikt waarvoor het bedoeld is: voor het betalen van de huur. Zet uw huurtoeslag daarom apart, zodat u nooit voor vervelende verrassingen staat. 

Tip: Maakt u gebruik van automatische incasso? Maak het uzelf dan makkelijk. Zorg dat de datums van ontvangst van uw huurtoeslag en de automatische incasso op elkaar aansluiten.

Kan ik hulp krijgen bij het aanvragen van huurtoeslag?

Ja, u kunt hiervoor contact opnemen met de Belastingdienst.

Hoe geef ik wijzigingen door die belangrijk zijn voor de huurtoeslag?

Verandert er iets in uw leven? Dan moet u er zelf voor zorgen dat de gegevens kloppen waarmee de belastingdienst uw toeslag berekend.

Geef wijzigingen in uw situatie binnen 4 weken aan de belastingdienst door. Dan krijgt u zo snel mogelijk de juiste toeslag.

Wijzigingen in uw situatie geeft u online door met Mijn toeslagen.

.

De huur van mijn woning is verhoogd door een woningverbetering. Hoe wordt de huurtoeslag aangepast?

Geeft u de nieuwe huurprijs zo spoedig mogelijk door bij de Belastingdienst. Dit kan gemakkelijk online via .

U heeft hier voor  nodig:

 • uw DigiD
 • uw nieuwe huurgegevens (huurprijs)
 • de ingangsdatum van de nieuwe huur. 

Ik heb een middeninkomen. Op welke woningen kan ik reageren?

Het grootste gedeelte van ons woningaanbod is voor mensen met een lager inkomen. Hier gaat tenminste 80% van onze woningen naar toe. Dit geldt voor iedere corporatie in Nederland. De overige 20% mogen we aanbieden aan huishoudens met een hoger verzamelinkomen. Wij kiezen ervoor om als bovengrens een verzamelinkomen van € 45.000 te hanteren. Zodat iedereen kans heeft op een fijne en betaalbare woning.

Heeft u een gezamenlijk jaarinkomen tussen de € 30.825 en € 45.000 per jaar? En bent u op zoek naar een woning? Dan zijn de woningen met een huurprijs tussen de €651,03 en € 737,14 misschien iets voor u. Het totale woningaanbod vindt u hier.

Wij bieden ook koopwoningen aan vanaf € 95.000. Kijkt u bij ons aanbod van koopwoningen.

Ik heb een middeninkomen. Kom ik in aanmerking voor een woning onder de huurtoeslaggrens?

U registreert zich als woningzoekende en reageert op woningen die overeenkomen met uw wensen. Als u wordt ingeloot voor deze woning, beoordelen wij op basis van uw financiële situatie, of u binnen de 20% toewijzingen valt. Als dit zo is, kunt u in aanmerking komen voor deze woning.

Als er géén ruimte meer is, dan kan het dus zijn dat u de betreffende woning alsnog niet krijgt toegewezen. Als deze situatie zich bij u voordoet, dan kunt u de volgende keer gewoon weer reageren op een woning en is er een kans dat u de volgende keer bij de loting een woning wel krijgt toegewezen.

Wat zijn vrije sectorwoningen?

Wij hebben woningen in de vrije sector, deze worden verhuurd via een externe makelaar. Onze externe makelaars zijn: Snelders Zijlstra Makelaars, Ten Hag makelaars, Euverman Nuyts Haaksbergen. Woningen in de vrije sector zijn huurwoningen vanaf €737,14. Deze huurwoningen vallen niet onder de huurtoeslaggrens en hiervoor kunt u dus geen huurtoeslag aanvragen. De vrije sectorwoningen vallen in het duurdere segment en aan het huren van deze woningen zijn voorwaarden verbonden. 

De voorwaarden zijn:

 • U heeft genoeg inkomen voor de woning waarop u reageert;
 • U heeft geen huurachterstand;
 • Als u eerder een woning heeft gehuurd, dan vragen wij om verhuurdersverklaringen van de afgelopen vijf jaar van de vorige verhuurder(s);
 • U levert uw inkomensgegevens aan op het moment dat u de woning heeft bekeken en geaccepteerd;
 • U hoeft geen kopie legitimatiebewijs aan te leveren. U moet hem wel kunnen tonen;
 • Mogelijk zijn er aanvullende gegevens nodig om het goed te beoordelen, dit recht behoudt Domijn zich voor.
a a