22
mrt.

100 jaar Groen Doen

Rekening houden met het milieu. Uitstoot van CO2 verminderen om de opwarming van de aarde te remmen. En zorgen dat je zo veel mogelijk spullen en materialen opnieuw gebruikt. Nu is dat aan de orde van de dag. Maar hoe zat dat eerder eigenlijk? Deden we toen ook al aan verduurzaming in de woningbouw? Jazeker! Want door de jaren heen heeft Domijn al best wat mooie, verrassende en slimme projecten op het gebied van verduurzaming uitgevoerd. Hieronder een greep uit het archief

Heliosflat – Themislaan, Oikos in Enschede

Een flat met voor die tijd een héél vooruitlopend ontwerp op het gebied van duurzaamheid. We plaatsten bijvoorbeeld zonnepanelen aan de gevels. De flat heeft nu nog energielabel B. En dat nog steeds na ruim 20 jaar!

Opgeleverd in: 1999

Flora Domijn – Geraniumstraat en omgeving, Enschede

De karakteristieke jaren 20 woningen moesten nodig gerenoveerd én verduurzaamd. Dat deden we zonder het karakter van de woningen te verliezen. We vervingen de vloeren, isoleerden de gevels, plaatsen HR++ glas en een nieuw dak. En zo gingen de woningen van energielabel E-F naar A. Klaar voor de toekomst met de sfeer uit het verleden!

Renovatieperiode: 2010-2013

Denekamp- en De Luttebrink, Enschede

De hobbykamerwoningen in deze brinken waren aan een grote renovatie toe. Dat deden we op een - toen nog – heel vooruitstrevende manier. Naast triple glas en balansventilatie plaatsten we nieuwe gevelelementen, die compleet vooraf in de fabriek waren gemaakt.

Opgeleverd: 2012

Prins Bernardstraat, Overdinkel

In Overdinkel bouwden we 4 passiefwoningen. Het ontwerp was compleet energiezuinig. Zó zuinig dat ze zelfs energie leveren! Dat gebeurt door een integraal zonnedak dat 138 zonnepanelen telt.

Opgeleverd: 2013

Zuiderspoor, Enschede

Met het Zuiderspoor zette Domijn wéér een gebouw neer dat qua duurzaamheidsambities vooruit liep op de eisen die gesteld werden. De 45 appartementen voldoen aan de BENG norm. Dat wil zeggen: bijna energie neutraal. En de 15 gezinswoningen zijn NOM, oftewel nul-op-de-meter.

In het complex is vloerkoeling, waarmee we hittestress tegengaan. En dat doen we ook door het groendak en de wadi. Het Zuiderspoor is helemaal toekomstproof!

Opgeleverd: 2020

Thermisch compartimenteren – Vlas- en Hennepstraat, Enschede

Met het gedrag en de behoeften van bewoners als uitgangspunt in plaats van de wet- en regelgeving, startten we dit project. Want als bewoners liever met de ramen open slapen en de ruimten boven graag koel houden, waarom zou je die dan volledig isoleren? Het resultaat? Een pilot waarbij we alleen de leefruimten isoleerden en zo woningen uit ‘55 op een betaalbare manier van het gas haalden en dus CO2-neutraal maakten. Én een renovatie die weinig overlast bezorgt voor de bewoners. De eerste pilot gaf boven verwachting goede gebruiksresultaten. Wordt vervolgt!Periode: 2019-2021

Complexmatig verduurzamen met Reimarkt

De ambities uit het klimaatakkoord zijn groot. Zó groot dat we die niet gaan halen als we alleen op de ‘traditionele’ manier bleven renoveren en verduurzamen. We zouden Domijn niet zijn, als we daar niet wat op verzonnen! En zo startten we samen met Reimarkt met het complexmatig verduurzamen. Door een efficiënt proces kunnen we nu zo’n 400 woningen per jaar verduurzamen. En als het aan ons ligt gaat dat de komende jaren alleen maar meer worden!

Periode 2019-2024

a a