02
jul.

Praten over wonen in de toekomst met huurder van 65+ geeft inzicht

Domijn, Stichting Huurders Belangen Losser, Fundament en gemeente Losser slaan handen ineen

Dit voorjaar gingen wij samen met Stichting Fundament,  Gemeente Losser en Stichting Huurders Belangen Losser met huurders van 65 jaar en ouder in gesprek over wonen in de toekomst. De gesprekken leverden inzicht op in de wensen en behoeften van mensen die een jaartje ouder worden. Dit initiatief kwam voort uit de prestatieafspraken die wij elk jaar met elkaar maken.

Horen wat er leeft
Lianne ter Stal, relatiebeheerder bij Domijn: “We zien dat mensen langer zelfstandig thuis wonen. En mensen die eerder bijvoorbeeld in een verzorgingshuis terecht konden, wonen nu in de wijk met of zonder begeleiding. Reden genoeg voor ons om het gesprek aan te gaan en te horen wat er bij de mensen leeft, of ze zich (nog) goed kunnen redden en of en andere wensen zijn voor de toekomst. Daarom kreeg een groep Lossenaren van 65 jaar en ouder in een gezinswoning een uitnodiging op de deurmat. Dit leverde goede gesprekken op.”

Inzicht in wensen en behoeften
“Na deze individuele gesprekken hebben we zeker meer inzicht in de wensen en behoeften van onze huurders.’’ zegt Lianne. “Samen met onze partners: Gemeente Losser, Stichting Huurders Belangen Losser en Stichting Fundament gingen we de gesprekken aan en spraken over de mogelijkheden op het gebied van wonen in de toekomst. We vertelden ze meer over ons gelijkvloerse woningaanbod en woningaanpassingen: Hoe werkt het? Wat zijn de mogelijkheden? En wat kan men zelf doen om in aanmerking te komen voor een aanpassing of verhuizing? Ook sociale voorzieningen in de wijk kwamen aan bod. De belangrijkste uitkomsten waren dat:

  • De meerderheid de huidige woonomgeving als positief ervaart.
  • Mensen het liefst zo lang mogelijk in hun huis blijven wonen.
  • Men redelijk bekend is met de sociale voorzieningen.
  • Een grote drempel om te verhuizen het achterlaten van de vertrouwde sociale omgeving is.
  • De aanpassingen waar behoefte aan is, vrij klein zijn. Denk aan een toilet op de bovenverdieping, beugels bij het toilet, een douchestoeltje of een traplift.

“Het was bijzonder leerzaam en fijn om met de mensen in gesprek te gaan over dit onderwerp. Een aantal van hen hebben we zelfs op weg geholpen richting een woningaanpassing of nieuwe woning.”

Op de toekomst voorbereid
Als er vragen zijn, kunnen mensen altijd bij ons, de Gemeente of Stichting Huurders Belangen Losser terecht. Voor meer informatie over sociale activiteiten of voorzieningen is Stichting Fundament ook bereikbaar.
Lianne: ”Het is belangrijk dat mensen op tijd nadenken over wonen als men een jaartje ouder wordt. Er is vaak meer mogelijk dan ze denken. Daarom vinden we het belangrijk hierover in gesprek te blijven. Stichting Fundament gaat ieder jaar op huisbezoek bij ouderen. Samen maken we afspraken over hoe we inhoud geven aan de opvolging van vragen.”

 

a a