28
jun.

Tijdelijk alleen gezinnen vanaf 3 personen in aanmerking voor grote eengezinswoningen in Enschede

Domijn geeft grotere gezinnen meer kans om ook een passende woning te vinden

Vanaf 1 juli komen ook 3-persoonshuishoudens in aanmerking voor grote eengezinswoningen van Domijn in Enschede. In 2019 voerde Domijn al de regel in dat alleen gezinnen van 4 personen of meer op de grote eengezinswoningen mocht reageren. Om de druk hierop te verminderen. Maar omdat huishoudens van 3 personen nu te vaak tussen wal en schip vallen, breidt Domijn dit uit. En komen alleen gezinnen vanaf 3 personen of meer in aanmerking voor een grote eengezinswoning. 

Bijna dagelijks komt het onderwerp aan bod in de krant, op tv en op de radio: het is steeds lastiger om een passende woning te vinden. Ook Domijn merkt dit. Lucas Fransen, Manager Wonen bij Domijn: “Het aantal reacties op eengezinswoningen is de afgelopen jaren flink toegenomen. In 2019 gaven we daarom grotere gezinnen van 4 personen of meer al voorrang op de grote eengezinswoningen in Enschede.”

3-persoonshuishoudens tussen wal en schip
Uit reacties van woningzoekers en uit de cijfers merkt Domijn dat gezinnen van 3 personen nu te vaak tussen wal en schip vallen in Enschede. Dat komt doordat ze meeloten in een grote groep van 1- en 2-persoonshuishoudens voor de kleinere eengezinswoningen. En omdat kleinere eengezinswoningen regelmatig niet voldoen aan de behoeften van een 3-persoonshuishouden om fijn te wonen en te leven.  

Voorrangsregel vervalt als de druk van de ketel is
Fransen: “Het liefst bieden we iedereen de kans om zelf te kiezen waar en hoe je wil wonen. Een goed thuis in een fijne buurt staat bij Domijn voorop. Maar we vinden het óók belangrijk dat huishoudens de ruimte krijgen zie ze nodig hebben om goed te wonen. En daarom is deze voorrang voor huishoudens van 3 personen of meer op grotere eengezinswoningen nu echt nodig. Natuurlijk houden we het aantal reacties op de woningen goed in de gaten. Zodra we zien dat de druk afneemt, stoppen we met deze voorrang.”

Regel vervalt als de druk van de ketel is
In de dorpen speelt dit probleem niet. Daarom geldt de voorrang alleen in Enschede.

Passend toewijzen
Naast de extra maatregel die geldt voor de grotere eengezinswoningen, gelden de regels van het passend toewijzen. Meer daarover leest u op domijn.nl/passendtoewijzen.

a a