Afgerond - Duurzame renovatie - Vlas- en Hennepstraat

In 2050 moeten alle woningen van het gas af. Dat is een grote opgave! Daarom hebben Woningcorporatie Domijn, het Lectoraat Sustainable Building Technology & Material (SBTM) van Hogeschool Saxion en Pioneering de handen ineen geslagen. Samen werken we aan duurzame én betaalbare oplossingen. Als pilot hebben we vier woningen aan de Vlasstraat en Hennepstaat in Enschede op een bijzondere manier verduurzaamd.

In heel Twente staan duizenden woningen die gebouwd zijn in de jaren 50, begin jaren 60. Enorme bedragen zijn nodig om al die huizen te isoleren, maar een deel van die isolatie is helemaal niet nodig. Pascal ten Berge, senior projectleider bij Domijn: “Normaal gesproken pakken we de hele woning in met isolatiemateriaal. Maar waarom zou je de slaapkamers potdicht timmeren, terwijl 90% van de mensen het liefst met het raam open slaapt?” In deze pilot is daarom gekozen om de leefwijze van de bewoners als uitgangspunt te nemen.  

Duurzaam wonen zonder onnodige investeringen
Elk huis is voorzien van verschillende soorten duurzame oplossingen. Verschillende soorten warmtepompen, infraroodverwarming, isolerend "behang" in het woonkamer- en keukengedeelte én zonnepanelen. Het huis wordt dus van binnenuit geïsoleerd, waardoor er aan de buitenkant helemaal niets verandert. Dit zorgt voor een vermindering in de bouwkosten en is minder ingrijpend voor bewoners. De woning wordt in enkele dagen geïsoleerd en de bewoners hoeven het huis niet uit. Het scheelt aanmerkelijk in de kosten als je alleen doet wat nodig is. Het is een nieuwe fase op weg naar meer duurzaamheid. De vraag is: wat moet je doen en wat kun je laten? Daar is niet één oplossing voor. Wat is haalbaar en betaalbaar, dat is de vraag.

Meten is weten
De afgelopen maanden zijn alle duurzame aanpassingen aan de testwoningen geïnstalleerd. Bewoning is de laatste stap in het proces. Tot nu toe overtreffen de resultaten al alle verwachtingen maar we willen ook weten hoe de aanpassingen door echte bewoners worden ervaren. Er zijn overal sensoren aangebracht die exact meten wat de bewoners straks doen. Wanneer en hoelang zetten ze ramen en deuren open? Hoe hoog staat de thermostaat? En hoe lang blijft de kraan lopen? Dankzij allerlei computermodellen kunnen we na ongeveer twee jaar redelijk nauwkeurig vastgestellen waar de meeste energieverspilling zit. Zo kunnen we concluderen waar we dus goed moet isoleren, waar het best wat minder kan en welke energiebesparende apparaten maximaal resultaat halen. 

Samenwerking met andere partners
Om de woningen aan de Vlasstraat en Hennepstraat op een innovatieve manier te renoveren tot duurzame én aardgasloze woningen werkten we ook samen met de projectpartners Bluedec, aannemersbedrijf Oude Wolbers Borne, Schulte Energie en Techniek, Kamperman Adviseurs in Installatietechniek en NK Bouwbegeleiding. Voor dit project hebben we een subsidie ontvangen, dit wordt uitgevoerd met Topsector Energiesubsidie van het Ministerie van Economische Zaken.

Meer weten? Bekijk het onderstaande filmpje!