Sloop en nieuwbouw - 't Kempke

Een ruime en groene omgeving; dat is wat je ziet als je over een paar jaar door ’t Kempke loopt. Met huizen die klaar zijn voor een duurzame toekomst. Een plek waar veel mensen zich thuis voelen!

In het derde kwartaal van 2021 starten wij met de sloop van 96 beneden- en bovenwoningen aan ’t Kempke in Haaksbergen. Deze woningen vervangen we door nieuwe woningen. Na de sloop van de bestaande woningen, bouwen we 40 nieuwe woningen bestemd voor de sociale verhuur terug.

Renoveren of nieuw bouwen?
De woningen zijn technisch gezien aan het einde van de levensduur. Renovatie van de woningen is te kostbaar en levert niet het (energiezuinige) resultaat op waar woningen aan moeten voldoen in de toekomst. Om deze reden hebben we besloten om de woningen aan ’t Kempke te slopen en te vervangen door nieuwbouw woningen. Deze keuze hebben wij na een zorgvuldige afweging gemaakt. We hebben niet alleen gekeken naar het hier en nu, maar ook naar de toekomst. Denk bijvoorbeeld aan het landelijke doel om in 2050 aardgasvrij te zijn. De bouw van de 40 duurzame sociale huurwoningen in ’t Kempke is weer een mooie stap in die richting.

Nieuwe plannen: appartementen en beneden-/bovenwoningen
De sloop van de huidige 96 woningen gebeurt niet in één keer. Wij pakken dit in drie fases aan, waarvan het eerste deel in het derde kwartaal van 2021 wordt gesloopt. Ondertussen zijn de nieuwbouwplannen van Domijn op ’t Kempke bekend. Er komen 20 appartementen in fase 1 in 2 aparte gebouwen. En er komen 20 beneden- en bovenwoningen in fase 2 in 2 aparte blokken. Deze 40 nieuwe woningen zijn bestemd voor de sociale verhuur. De nog wonende bewoners hebben voorrang bij de toewijzing van deze woningen. De woningen die overblijven worden te zijner tijd verhuurd via de website van Domijn. De overige grond wordt verkocht voor het realiseren van een aantal koopwoningen. Wie deze partij wordt, is nog niet bekend.

Samen met gemeente en Lourdeskerk
De plannen voor de 40 nieuwe sociale huurwoningen op ‘t Kempke hebben we in samenwerking met de gemeente en de Lourdeskerk gemaakt. Bij het ontwikkelen ervan hebben we, naast het duurzame aspect, ook gekeken naar het aantal inwoners in Haaksbergen. Dit aantal daalt in de komende jaren. Dit is iets waar we rekening mee houden als het gaat om het bouwen van woningen. Daarnaast stelt de gemeente eisen bij het ontwikkelen van nieuwbouwplannen. Bijvoorbeeld de ruimte die er moet zijn voor het bergen van water.

Verhuizing
De meeste bewoners zijn ondertussen verhuisd naar andere woonruimte. Een deel van de bewoners heeft gekozen voor een nieuwbouwwoning en wonen nu tijdelijk in een wisselwoning op ’t Kempke. Verhuizen is ingrijpend genoeg. Wij helpen onze huurders hierbij zo goed mogelijk. Zo is er een sociaal plan speciaal voor 't Kempke gemaakt. In het sociaal plan zijn verschillende zaken geregeld; bewoners van 't Kempke krijgen voorrang op de nieuwbouwwoningen en andere huurwoningen en krijgen een verhuiskostenvergoeding. We willen hiermee onze huurders zorgen uit handen nemen.

In één oogopslag

Plaats
Haaksbergen
Aanbod
Huur
Type
Sloop en nieuwbouw
Aantal eenheden
96
Verkoper/verhuurder
Domijn
a a