de Deelgever

Podcast over samenwerken aan de uitdagingen van de stad Enschede.

Enschede staat voor een aantal grote maatschappelijke vraagstukken. Denk aan energiearmoede, woningtekort, kansen(on)gelijkheid of talent vasthouden. Vraagstukken waar inwoners en organisaties allemaal mee te maken hebben. Én deel van uitmaken. Maar, die niemand alleen kan oplossen. Hoe zetten we dan stappen vooruit? Om dát te ontdekken maakten we een podcast: De Deelgever.

Iedere aflevering bespreken we een vraagstuk dat we alleen als deelgevers kunnen oplossen. We gaan in gesprek met gasten die hierin een rol spelen. En als het goed is zijn zij de eerste deelgevers in het thema. Net als jullie, onze luisteraars.

Luister de podcast

Deelgeverschap: wat is dat?

Deelgeverschap betekent dat je besluiten neemt die goed zijn voor de maatschappij. Het geheel zou je kunnen zeggen. Die keuze kan minder goed zijn voor jezelf of je eigen bedrijf. En tóch maak je die keuze. Waarom? Omdat je weet dat je als Deelgever onderdeel bent van een geheel. En het geheel is belangrijker dan jij als individu.

Deelgeven is dus het tegenovergestelde van het individueel denken waar we in onze westerse wereld aan gewend zijn. Want we kunnen het echt niet alleen. We hebben elkaar nodig om antwoorden te vinden op grote vraagstukken.

De Deelgever op pad

De afgelopen maanden voerden we in podcast De Deelgever gesprekken over uitdagingen in Enschede: hoe lossen we die sámen op. Deelgeven speelt hierin een belangrijke rol: je eigen belang opzij zetten en dat van het grotere geheel juist centraal stellen. Zodat iedereen nét dat stapje extra zet dat nodig is om alle ingewikkelde uitdagingen aan te pakken waar we tegenwoordig mee te maken hebben, aan te pakken. We spraken bijvoorbeeld over kwetsbare mensen, over woningen bouwen, energiearmoede en kansen(on)gelijkheid.

De gesprekken brachten zó veel inspiratie
Dat smaakt naar meer. Daarom gaat De Deelgever op pad. Met dezelfde gesprekken. Maar dan níet in een podcast.

Het gesprek is de verandering: daarom gaan we ook graag in gesprek met jou
Wil jij met ons in gesprek? Om te delen waar je mooie kansen ziet, wat je bezighoudt, of waar je uitdagingen ziet? Of om gewoon eens van gedachten te wisselen. Dat kan!

Wat kan je verwachten? Allereerst een goed gesprek en een hoop inspiratie. Én altijd de gezamenlijke zoektocht naar wie betrokken is in het onderwerp. Welke rollen die spelen. En welke mogelijkheden er nog meer zijn. Want, daar gaat deelgeven om.

Heb je interesse? laat het ons weten
Dat kan door een mail te sturen aan info@domijn.nl. Vertel in je mail dat je graag meedoet met De Deelgever op pad. Dan nemen wij contact met je op.

Aflevering 9: Je zal er maar naast wonen 

In onze stad leven Enschedeërs zij aan zij. Letterlijk en figuurlijk. Toch is het niet alleen maar rozengeur en maneschijn. Want steeds vaker krijgen mensen ruzie met de buren. Of krijgen bewoners te maken met overlast. Buren of buurtgenoten die lawaai maken. Plekken, huizen en tuinen waar veel rommel ligt, of waar het stinkt. Of waar criminaliteit voorkomt, waardoor de veiligheid hard achteruit gaat.

Wat doe je als je daarmee te maken krijgt? Of wat moet je juist niet doen. Wie biedt er een helpende hand. En hoe los je het samen op, als dat mogelijk is. Daarover gaat deze aflevering van De Deelgever.

Gasten aan tafel:

  • Jolanda Borggreve, Buurtbemiddeling Enschede
  • Joey, bewoner
  • Erna Kamphuis, Domijn

Aflevering 8: Jongeren aan zet

Samenwerken, deelgeven om complexe opgaven op te lossen, betekent dat iedereen mee mag en mee kan praten en doen. Maar wordt iedereen in onze stad wel gehoord? Of durft iedereen zijn stem wel te laten horen? Jongeren worden nogal eens over het hoofd gezien.  Terwijl heel veel onderwerpen juist hún toekomst raken. In deze aflevering van De Deelgever zijn de jongeren aan zet.

We praten met JONG053praatmee: een initiatief in Enschede om jongeren bij allerlei belangrijke onderwerpen te betrekken. Van duurzaamheid tot cultuuraanbod en van wonen tot werkgelegenheid. Op welke manier zijn zij betrokken bij de stad? en hoe bereik je dat nog meer jongeren meedoen? Daarover gaat deze afdlevering van De Deelgever.

Gasten aan tafel:

  • Jennyca Herik 
  • Anas Kjidaâ
  • Maartje Visschedijk

Aflevering 7: Talent vasthouden

Het ROC van Twente, hogeschool Saxion en de Universiteit Twente: in onze regio en stad wordt hard gewerkt om jong talent klaar te stomen voor de arbeidsmarkt. Volop kansen voor de toekomst van Twente zou je zeggen. Maar helaas is de werkelijkheid minder rooskleurig. Heel veel jongeren verlaten onze regio nadat ze hun diploma haalden. Die zogenaamde braindrain is een groot risico voor de toekomst: zowel op sociaal als economisch vlak.

Hoe binden we talent aan de stad. En dan hebben we het zowel over de kenniswerkers als de gouden handen? Wat is nodig om jongeren te blijven interesseren voor de regio. En hoe halen we misschien zelfs ‘hunkertukkers’ terug. Zodat Twente zich ontwikkelt als een dynamische, ondernemende omgeving. Met alle kansen om fijn te wonen, werken en leven. Daarover gaat deze aflevering van De Deelgever.

Gasten aan tafel:

  • Simone Dekker, tijdens de opname van deze aflevering studeerde ze aan Hogeschool Saxion
  • Trudy Vos, voorzitter college van bestuur ROC van Twente
  • Thiemo Ikink, ontwikkelmanager Dura Vermeer

Aflevering 6: Wonen en Zorg

We hebben te maken met een flinke vergrijzing. Steeds meer mensen worden steeds ouder. En tegenwoordig moeten ouderen steeds langer zelfstandig blijven wonen. Dat zorgt nu soms al voor knellende situaties. Meer woningen moeten bijvoorbeeld levensloopbestendig zijn. En door het verwijderen van verpleeghuizen is er steeds meer vraag naar zorg aan huis. Maar ook eenzaamheid onder ouderen groeit. Hoe zorgen we ervoor dat de ouderen van nu én die in de toekomst goed blijven wonen en leven?

In buurt De Posten onderzoeken een aantal partijen samen hoe dat anders en beter kan.Dat doen ze door andere aanpakken uit te proberen. Zoals toewijziging, doorstroming, ontmoeting en het aanpassen van woningen. Daarover gaat deze aflevering van De Deelgever. 

Gasten aan tafel:


  • Ank Braspenning, De Posten
  • Erwin Wessendorp, De Posten
  • John Lammers, Domijn

Aflevering 5: Kansen(on)gelijkheid

Dat iedereen in ons land en in onze stand dezelfde kansen en mogelijkheden heeft, is helaas een fabel. Waar je wieg heeft gestaan. Welke opleiding je volgde. En of je altijd de 'juiste' keuzes maakte: het is allemaal van invloed op hoe je wordt beoordeeld. En wat je mogelijkheden en toekomstperspectief dan zijn. Hoe kunnen we dit doorbreken? Kun je als deelgever het verschil maken? Wat is daarvoor nodig? 

Gasten aan tafel:


  • Kees van Harten, Leger de Heils
  • Wilma Kollen, Tactus
  • Renate Finkers, Domijn

Aflevering 4: Woningen bouwen

Regelmatig komt het onderwerp voorbij in de media: er is een groot woningtekort in Nederland. En dan hebben we het niet alleen over het aantal. Maar bijvoorbeeld ook over passende woningen. Hoe zorgen we ervoor dat er voor iedereen in de stad een fijn, betaalbaar, duurzaam en passend thuis is? Daarover gaat deze aflevering van De Deelgever.

Gasten aan tafel:


  • Anne Graef, gemeente Enschede
  • John Slot, Domijn
  • Wout Haasjes, Nijhuis

Aflevering 3: Energie besparen

Het is misschien wel de grootste uitdaging van dit moment: energie besparen. Welke rol speelt deelgeverschap hierin? We bespreken het in aflevering 3 van De Deelgever! In deze aflevering hebben we 3 deelgevers uitgenodigd om mee te praten over energie besparen. Met wie kunnen we dit onderwerp beter bespreken dan met onze huurders?

Deelgevers te gast in deze aflevering:

  • Patrick Maneschijn,Reimarkt
  • Claudia Kerssies, huurder bij Domijn
  • Bastiaan Elders, projectcoördinator bij Domijn

Aflevering 2: Kwetsbare mensen

Het leven is niet voor iedereen altijd even makkelijk. Meer mensen dan we denken krijgen op enig moment te maken met grote uitdagingen. Bijvoorbeeld financiële problemen, verslaving, eenzaamheid of psychisch problemen. Die uitdagingen kunnen
zo groot worden dat iemand het even niet meer alleen kan. Hoe zorgen we ervoor dat er voor iedereen begrip en hulp is? En een fijne plek om te wonen en leven? Welke hulp is nodig en wie kan die bieden? Daarover gaat deze aflevering.

Deelgevers te gast in deze aflevering:

  • René Droste, projectleider wonen en zorg bij WoonStaP
  • Marc Kokkelink, consulent wijkbeheer bij Domijn
  • Denise Bosma, ervaringsdeskundige bij Ixta Noa

Aflevering 1: Energiearmoede

Energiekosten zijn torenhoog. En ze blijven maar stijgen. Veel mensen voelen dit in hun portemonnee: energiearmoede wordt dat genoemd. Het aantal inwoners in de stad die de eindjes lastig of niet meer aan elkaar kunnen knopen stijgt. Wat hebben inwoners nodig? En hoe kunnen we elkaar helpen? Daarover gaat deze aflevering van De Deelgever.

Deelgevers te gast in deze aflevering:

  • Roelof Bleker, burgemeester van Enschede
  • Wilma van Ingen, directeur-bestuurder van Domijn
  • Evelien van Hattum, initiatiefnemer Stop Armoede 053
  • Maureen Bruintjes, vrijwilliger Stop Armoede 053