Waarom wordt mijn voorschot aangepast?
Algemeen
We verhogen het voorschot om zoveel mogelijk te voorkomen dat je volgend jaar moet bij betalen. Door de extreme stijging van energieprijzen van 2022 (grote vraag naar gas en oorlog in Oekraïne) zal deze jaarafrekening extreem hoog uitvallen. Het saldo dat je dit jaar terug hebt gekregen, zal niet voldoende zijn om deze verhoging te compenseren.
Kan ik mijn voorschot weer laten verlagen?
Het voorschot kan verlaagd worden. Maar, we adviseren heel sterk om dat niet te doen. Als het voorschot wordt verlaagd, moet je volgend jaar een groot bedrag bijbetalen. Ons advies: verlaag het voorschot niet, maar neem contact op met de gemeente voor financiële ondersteuning. Meer informatie hierover vind je onder de vraag: wat doet de overheid aan de stijgende energieprijzen?
Vraag je ons toch om het voorschot te verlagen, dan kan dat tot een maximale verlaging van 10% van het verhoogde bedrag. Even een klein rekensommetje: hebben wij je voorschot met 50 euro verhoogd, dan kan je dat dus met maximaal 10% laten verlagen. In dit geval is 10 procent van 50 euro een bedrag van 5 euro. We verhogen je voorschot in dit geval dan niet met 50 euro, maar met 45 euro per maand.
Ben je het daar niet mee eens, dan mag je natuurlijk een bezwaar indienen bij de landelijke huurcommissie. Deze procedure duurt ongeveer 3 maanden en het kan je geld kosten.