Veilig wonen

Een veilig thuis is een fijn thuis, toch? Daarom geven we je graag een aantal tips en aandachtspunten om veilig te kunnen wonen. Heb je nog vragen over deze onderwerpen? Dan mag je natuurlijk altijd contact opnemen of even langskomen op één van onze kantoren.

Veel gevraagd over Veilig wonen

Hoe ga ik veilig om met gas?

Algemeen

Het is belangrijk om veilig met gas om te gaan. Ruik je een gaslucht in je woning? Open dan alle ramen en deuren. Zet geen elektrische apparaten aan en gebruik geen open vuur. Draai de hoofd gaskraan dicht; dit is een gele knop, hendel of draaiwiel bij de gasmeter.

Komt de gaslucht uit de buurt van de meterkast? Bel dan direct het Nationaal storingsnummer via 0800-9009
Ruik je een gaslucht bij warmtebronnen zoals het gasfornuis of CV-ketel? Neem dan contact op met ons via 053 - 209 2 209. Ook buiten kantoortijden. 

Hoe ga ik veilig om met koolmonoxide?

Algemeen

Je hebt er vast wel eens wat over gehoord: koolmonoxide (ook wel koolstofmonoxide genoemd). Je ziet of ruikt koolmonoxide niet. Maar het is erg gevaarlijk als je dit inademt. Het voorkomen van koolmonoxide kost je gelukkig niet veel tijd en moeite. Door je CV-ketel te laten installeren door een erkende installateur kom je al een heel eind. Zorg ook voor voldoende ventilatie.

En is het aan te raden om een koolmonoxide melder op te hangen bij je CV-ketel of bijvoorbeeld bij een geiser of gashaard én deze regelmatig te laten onderhouden.

Hoe kan ik brand voorkomen?

Algemeen

Veel woningbranden ontstaan door onoplettendheid. Bijvoorbeeld door een vlam in de pan of door een kaars te dicht in de buurt van iets brandbaars te zetten. Hoe eerder een brand wordt opgemerkt, hoe meer tijd je hebt om te vluchten. Een rookmelder kan dus je leven redden.

Sinds 1 juli 2022 zijn we verplicht om rookmelders te plaatsen in onze woningen. In bijna alle woningen van Domijn zijn voor 1 juli 2022 rookmelders geplaatst. Hangen er in jouw huis nog geen rookmelders? Bel of mail ons dan even. Dan maken we een afspraak en plaatsen we alsnog rookmelders.

Wat moet ik doen bij wateroverlast of lekkage?

Algemeen

Heb je last van een grote waterlekkage in je woning? Wat vervelend! Draai direct de hoofdkraan dicht om zoveel mogelijk schade te voorkomen. Bel daarna met ons via 053 - 209 2 209. Ook buiten kantoortijden. Wij zorgen dat er zo snel mogelijk iemand naar je toe komt.

Voor kleine lekkages, die met een handdoek of emmertje in de hand te houden zijn, maak je gemakkelijk een afspraak voor een reparatie. Een waterlekkage voor de meter (bijvoorbeeld op straat) kun je melden bij Vitens: 0800-0359.

Wat doen jullie tegen hennepkwekerijen?

Algemeen

Hier kunnen we heel kort over zijn; hennep kweken in je woning is absoluut verboden. Daarom hanteren we een lik-op-stuk beleid bij hennepteelt. Een fijn (t)huis voor onze huurders staat namelijk voorop. Wij doen er dan ook alles aan om overlast en gevaarlijke situaties zo snel mogelijk aan te pakken. Als we hennep kweek vermoeden, schakelen wij direct de politie in. Als de politie een hennepplantage vindt, ontbinden we altijd het huurcontract. Daarnaast kan de huurder 2 jaar lang geen nieuwe woning huren bij de Twentse corporaties (volgens afspraak van het Hennepconvenant).

Eigenlijk geldt dit zelfs breder. Huurders wordt gevraagd om een verklaring omtrent goed huurdergedrag. Deze geven wij natuurlijk niet af bij hennepteelt. Hierdoor kan je in theorie dus ook niet meer bij andere corporaties in Nederland huren. Gewoon niet doen dus. 

Heb je het vermoeden van een kwekerij bij iemand anders? Bel dan met de politie op 0900-8844. Je kan ook anoniem melden via 0800-7000.

Hoe zorg ik voor veilig drinkwater?

Algemeen

Zorg ervoor dat kraanwater van goede kwaliteit blijft. Dit doe je door je drinkwaterinstallatie op de juiste manier te gebruiken. In water dat lang stil staat kunnen bacteriën groeien. De legionellabacterie is daar er één van. Wil je meer informatie en tips om legionella te voorkomen? Klik dan hier.

Hoe zorg ik voor een gezond klimaat in huis?

Algemeen

Eten koken, douchen, was drogen: een gezin produceert gemiddeld twaalf liter vocht per dag. In de zomer is dat geen probleem. Er staat altijd wel ergens een raam open. Maar in de herfst en winter is dit meestal niet zo. Daarom is het belangrijk dat je goed ventileert. Dan gaat het vocht naar buiten en komt er frisse lucht voor in de plaats. Meer tips voor een gezond klimaat in huis? Klik hier

Gebruiken jullie ook PUR-isolatie?

Algemeen

Nee, maak je geen zorgen. Wij isoleren onze woningen al sinds 2015 niet meer met PUR. We nemen liever het zekere voor het onzekere. Er zijn namelijk andere gecertificeerde alternatieven voor isolatie. Zoals bijvoorbeeld minerale spuitwol of isolatie van de vloer met piepschuim parels.

Is jouw woning geïsoleerd met PUR? Geen reden tot paniek. Als de PUR is uitgehard komen er geen schadelijke stoffen meer vrij. Je hoeft het dus ook niet te laten verwijderen.

Hoe ga ik veilig om met asbest?

Algemeen

Asbest is een onderwerp dat altijd veel vragen oproept. In sommige oude woningen zit asbesthoudend materiaal. Bijvoorbeeld in een oud vloerzeil of een oud zelfgebouwd schuurtje. Als jouw woning na 1994 is gebouwd zit er geen asbest in. In woningen van voor 1994 kunnen wel asbesthoudende materialen zijn verwerkt.

Asbest hoeft niet altijd weg
Wanneer het materiaal waarin asbest is verwerkt in goede staat is en niet bewerkt hoeft te worden, is er geen risico voor de gezondheid. Dan hoeft het dus ook niet verwijderd te worden en laten we het in principe gewoon zitten.

Wanneer is asbest wel gevaarlijk?
Risico ontstaat pas wanneer je de vezels inademt die vrijkomen bij het bewerken van asbesthoudende materialen. Bij zagen,
schuren of boren van materialen met asbest is het dus oppassen geblazen. Doe dit dus niet! 

a a