Bouw wooncommunity op de Performance Factory

De manier waarop mensen willen wonen, werken en leven verandert. We willen aan blijven sluiten op de wensen en behoeften van bewoners, óók als dat om nieuwe woonvormen gaat. Daarom bouwen we een complex met 185 appartementen en 17 woon-werkstudio´s met op de begane grond commerciële ruimte. De appartementen zijn voor afgestudeerden en starters op de woningmarkt en worden rondom een gezamenlijke binnentuin gebouwd. Bij de woon-werkstudio’s richten we ons op startups: kleine, nieuwe bedrijven.

Mensen wonen straks samen in een prachtig gebouw in het centrum. De Performance Factory biedt bewoners een bedrijvige, inspirerende omgeving met een foodhal, kunst, cultuur, ambacht, sport én ondernemerschap.

Duurzaamheid is een belangrijke pijler in het project 
Op 7 juni 2022 ondertekenden Domijn en De Groot Vroomshoop het contract voor de bouw van de wooncommunity. “We hebben elkaar gevonden in onze gezamenlijke visie op dit duurzame bouwproject”, aldus Sophie Oosterbroek, ontwikkelmanager bij Domijn. “Bij het uitwerken van de plannen wilde Domijn zoveel mogelijk duurzame en herbruikbare materialen gebruiken. Zo bouwen we de appartementen straks op uit massief houten modules die in de productielocatie in Enschede worden gemaakt. Dit zorgt niet alleen voor een relatief snelle bouw. Maar het is ook een veel minder vervuilende grondstof. Ook op het vlak van logistiek is modulebouw veel duurzamer. Er hoeven bijvoorbeeld veel minder busjes en vrachtwagens naar de bouwplaats te rijden. En omdat de productielocatie op nog geen 6 kilometer van de bouwplaats staat, is de rit van de vrachtwagen die de prefab delen en houten modules vervoert maar heel kort. En ook dat draagt bij aan duurzaam bouwen.” Tot slot worden er duurzame gevelpanelen gebruikt, die heel efficiënt geproduceerd worden en ook geschikt zijn voor hergebruik.  

Verbinding tussen het voormalige fabrieksterrein en het stadscentrum 
Het appartementengebouw is het sluitstuk van de Performance Factory op een markante locatie in hartje Enschede. De appartementen en woon-werkstudio’s zijn voor afstudeerders en starters op de woningmarkt. Waarbij in het gebouw nadrukkelijk de koppeling wordt gelegd tussen wonen, werken, ontmoeten en talentontwikkeling. De begane grond is bestemd voor commerciële en maatschappelijke partijen, die een aanvulling zijn voor de Performance Factory en de wooncommunity. Dat maakt de doorloop vanuit de stad naar de Performance Factory nog aantrekkelijker voor publiek.  

Ontwikkeling past perfect in woonvisie gemeente
 
In de woonvisie van gemeente Enschede staat dat het aantrekken en vooral behouden van getalenteerde studenten en starters op de arbeidsmarkt de grootste opgave van Enschede en de regio is. Op dit moment zijn er niet voldoende appartementen voor deze doelgroepen in de stad. Met de ontwikkeling van de wooncommunity spelen we hier op in. Gemeente Enschede juicht het plan toe en is een belangrijke partner. 

Start van de bouw aan het einde van het jaar 
Het voormalige parkeerterrein op de hoek van de Hoge Bothofstraat en de Oldenzaalsestraat is vanaf maandag 24 januari 2022 buiten gebruik gesteld. Vanaf die periode zijn er verschillende (bodem)onderzoeken verricht. En op dit moment zijn de voorbereidende grondwerkzaamheden nog in volle gang. Naar verwachting start aan het eind van dit jaar de bouw. En wordt de wooncommunity begin 2024 opgeleverd. 

In één oogopslag

Plaats
Enschede
Aanbod
Huur
Type
Nieuwbouw
Aantal eenheden
202
Architect
Pr8 Architecten
Projectontwikkeling
De Groot Vroomshoop
Verkoper/verhuurder
Domijn
a a