Sloop, verduurzaming en nieuwbouw Varvik-Diekman

Tijdens een informatieavond op 18 januari 2022 vertelden we onze huurders in Varvik-Diekman over de plannen voor hun buurt. En wat dat voor hen betekent. De buurt in Varvik-Diekman wordt ruimer opgezet, groener en duurzamer. Een plek waar ook straks verschillende huishoudens een fijne plek vinden om te wonen. Een groot deel van de huidige woningen van Domijn in Varvik-Diekman is ‘op’. Daarom vervangt de corporatie ze door zo’n 170 nieuwbouwwoningen. Daarnaast verduurzamen we 80 beneden-bovenwoningen. De plannen zijn ingrijpend voor de bewoners. Daarom zetten we ons de komende maanden in om alle vragen van bewoners te beantwoorden. En om in te gaan op hun persoonlijke situatie.

Onafhankelijk onderzoek naar toekomst woningen Varvik-Diekman
In 2020/2021 lieten we een onafhankelijk onderzoek doen naar de 270 woningen die we in Varvik-Diekman hebben. En daaruit bleek dat een groot deel van de woningen sterk verouderd is. Ze zijn ‘op’. Als het al mogelijk is om ze weer te laten voldoen aan de eisen van nu en die in de toekomst, zijn de kosten te hoog. Daarom vervangen we 190 woningen door nieuwbouw. Het gaat om de huizen die de ‘witte woningen’ worden genoemd. Voor de overige woningen, 80 boven- en benedenwoningen aan de rand van de buurt, geldt dat ze nog wel verduurzaamd kunnen worden.  Deze woningen maken we klaar voor een duurzame toekomst.

Sloop én nieuwbouw van de woningen vanaf najaar 2023
De sloop en nieuwbouw gebeurt in 3 fasen. In het najaar van 2023 start de sloop van fase 1. En gelijk daarop volgt hier de nieuwbouw. Pas als de nieuwbouw van fase 1 klaar is, starten we met de sloop en nieuwbouw van fase 2. En daarna volgt op dezelfde manier fase 3. De verwachting is dat de totale sloop en nieuwbouw tot 2026/2027 duurt. Het verduurzamen van de boven- en benedenwoningen start in 2026.

We informeerden onze huurders ruim van tevoren
De plannen voor Varvik-Diekman zijn ingrijpend. Daarom hebben we de bewoners ruim van tevoren geïnformeerd. De huurders van de woningen die verduurzaamd worden, kunnen hier blijven wonen. Ook tijdens de werkzaamheden. Maar de huurders van de woningen die gesloopt worden, moeten verhuizen. Zij krijgen ruim te de tijd om rustig op zoek te gaan naar een nieuw thuis. En we helpen onze huurders hier zo goed mogelijk bij. Zo wordt voor de bewoners die moeten verhuizen een sociaal plan vastgesteld. Daarin zijn zaken zoals voorrang op beschikbare woningen bij Domijn en een verhuiskostenvergoeding geregeld.

Extra aandacht voor beantwoorden vragen en persoonlijk contact bewoners
Door de coronamaatregelen konden we onze plannen niet persoonlijk aan onze huurders vertellen. In plaats daarvan konden de bewoners een live-uitzending volgen. En direct daarna kregen zij een informatiemap bezorgd, waarin alles na te lezen was.

We besteden de komende periode extra aandacht aan het persoonlijk beantwoorden van vragen van bewoners. Zodat ze precies weten waar zij aan toe zijn. Bewoners kunnen hun vragen stellen tijdens een spreekuur of een huisbezoek. En ook is er een speciale projecttelefoon waar bewoners naar kunnen bellen en appen. We houden altijd rekening met de corona-maatregelen die dan gelden. Omdat we de gezondheid van onze huurders en collega’s belangrijk vinden. Maar we zoeken altijd een oplossing om een persoonlijk gesprek aan te gaan.

De contouren van de nieuwbouwplannen zijn klaar
De komende tijd werken we die verder uit. Daarbij kijken we vooral naar wie onze huurders zijn en waar zij behoefte aan hebben. Niet alleen nu, maar ook in de toekomst. Er komen zo’n 170 woningen terug. Waarvan 146 sociale huurwoningen. We bouwen ruim 150 eengezinswoningen, die zowel geschikt zijn voor 1- en 2-persoonshuishoudens als voor kleinere gezinnen. Het overgrote deel daarvan, zo’n 130 woningen, wordt sociale huur. De overige eengezinswoningen gaan in de vrije huursector vallen. Naast eengezinswoningen staan ook 16 studio’s speciaal voor jongeren gepland. En ook die worden aangeboden in de sociale huur. Zo krijgen ook jongeren onder de 23 jaar een kans om in de buurt te wonen of te blijven wonen.

De buurt wordt ruimer opgezet, groener en duurzamer. Met bredere straten, meer parkeerplekken en meer groen. Dat geeft niet alleen een omgeving waar huurders fijn wonen en leven. Maar het groen zorgt ook voor minder overlast bij de extremere weersomstandigheden van tegenwoordig.

In één oogopslag

Plaats
Enschede
Aanbod
Huur
Type
Nieuwbouw en Renovatie
Verkoper/verhuurder
Domijn
a a