29
apr.

Bewoners energiezuinige eengezinswoningen op Robsonterrein krijgen sleutel

Wonen op een plek waar creativiteit, ontmoeten, duurzaamheid en groen samenkomen

De 21 eengezinswoningen die Nijhuis bouw oplevert, zijn sociale huurwoningen voor jong en oud. De woningen hebben twee woonlagen, een tuin en een eigen berging. Omdat ze volgens het NOM (nul-op-de-meter) principe zijn gebouwd, zijn het heel energiezuinige woningen. Zo liggen er bijvoorbeeld zonnepanelen op het dak. En zijn de vloeren, wanden en het dak optimaal geïsoleerd.

De nieuwe bewoners zijn daar waar mogelijk al tijdens de bouw betrokken bij de afwerking van hun woning. Bijvoorbeeld bij de kleur van de keuken en de keuze van de tegels. En zo betrekken zij vandaag een nieuw thuis waar ze fijn en comfortabel kunnen wonen.

Afronding totale plan Robsonterrein in zicht
Nu de 20 studio’s, de 3 tiny houses én de 21 eengezinswoningen zijn opgeleverd, zijn alle sociale huurwoningen op het terrein klaar. Aan het einde van dit jaar worden de 14 koopwoningen door Nijhuis Bouw opgeleverd. Als alles klaar is, is er een mooie mix gerealiseerd van kleine en grote huur- en koopwoningen. In het najaar wordt de definitieve bestrating en verlichting aangelegd en wordt al het groen gepoot. De stadsbeek gaat er stromen en de gezamenlijke moestuin wordt samen met de wijkraad aangelegd. Hiermee komt het bijzondere stukje Enschede weer letterlijk tot bloei!

Van pyjamafabriek naar een creatieve werk- en woonplek
De familie Robers begon kort na de oorlog een textielfabriek in Enschede. Vanaf 1950 waren de producten, onder de merknaam Robson, een succes. In 2011 ging het bedrijf door afgenomen vraag failliet en kwam het fabriekspand aan de Blekerstraat leeg te staan. Al snel stond voor ons vast dat het pand behouden moest blijven. “De ontwikkeling van het Robsonterrein deden we samen met omwonenden, de Wijkraad, kunstenaars en gemeente Enschede. Nu de renovatie van het pand én de bouw van alle verschillende sociale huurwoningen klaar zijn, komt het Robson weer tot volle glorie.” Aldus Ronald Jonker, projectleider bij Domijn.

a a