Betaalbare appartementen in Losser door innovatieve bouw
Vandaag maken we de plannen voor een appartementencomplex aan de Langenkamp in Losser bekend. In een pilot met Dura Vermeer Bouw Hengelo worden zestien duurzame en betaalbare appartementen modulair gebouwd. Ze zijn een antwoord op de vraag naar meer seniorenwoningen in het dorp. Om de bouw van de appartementen betaalbaar te houden in de marktomstandigheden van nu, is samen met Dura Vermeer gezocht naar een vernieuwende manier van bouwen. Het complex aan de Langenkamp is een pilot van deze nieuwe bouwwijze. Domijn verwacht medio 2021 te starten met de bouw.
Zestien appartementen waar 65-plussers voorrang krijgen
De zestien appartementen worden verdeeld over drie bouwlagen. Alle appartementen hebben twee slaapkamers, een balkon en op de begane grond een berging.
De appartementen zijn vooral geschikt voor één- en tweepersoonshuishoudens. Er is een lift aanwezig. En ze liggen dicht bij de centrumvoorzieningen. Daarmee is het complex dan ook een antwoord op de vraag naar meer woningen voor senioren in het centrum van Losser; één van de conclusies uit het woonbehoefteonderzoek van de Stec Groep. Wanneer ze opgeleverd worden, vallen de appartementen onder de woningen waar 65-plussers uit gemeente Losser voorrang op krijgen. Wethouder Anja Prins van gemeente Losser is blij met de extra woningen voor senioren: “We herkennen ons in de resultaten van het woonbehoefteonderzoek van Stec. We zijn blij dat er nabij de centrumvoorzieningen woningen worden gebouwd, waar mensen volledig gelijkvloers kunnen wonen. En dat we weer een complex aan kunnen wijzen waar 65-plussers uit gemeente Losser voorrang krijgen op een betaalbare woning.”
Pilot modulair bouwen
Bouwen is door hoge materiaal- en personeelskosten enorm kostbaar geworden. En de betaalbaarheid van sociale huurwoningen die we bieden, komt daardoor onder druk te staan. Samen met Dura Vermeer werd daarom deze innovatieve pilot opgezet, waar beide partijen samen zochten naar een andere, meer betaalbare manier van bouwen. Marlijn Benus, ontwikkelmanager bij Domijn, legt uit: “Samen hebben we de traditionele vorm van bouwen losgelaten. En vervolgens ieder stap in het proces nauwkeurig bekeken: hoe kan het slimmer en meer betaalbaar? Uiteindelijk kwamen we tot deze pilot modulair bouwen.”
Het principe van modulair bouwen bestond al: onderdelen van een woning worden in de fabriek voorbereid. Om ze vervolgens op de bouwplaats in elkaar te zetten. Een sneller proces dat daardoor minder kostbaar is. En een proces met weinig afval en veel minder overlast voor de omwonenden. “We hebben dit principe mét al die voordelen nu voor het eerst toegepast op gestapelde bouw: een appartementencomplex. Én Dura Vermeer heeft een hele nieuwe manier van modulair opbouwen ontwikkeld. Zo wordt eerst een kern geplaatst, waar alle technische installaties in zitten en die stabiliteit geeft aan het gebouw. Die kern wordt kant-en-klaar naar de bouwplaats gebracht. En vervolgens worden er wandelementen aan vastgemaakt, waardoor je verschillende kamers kan maken. Voordeel daarvan is dat de elementen efficiënt gestapeld kunnen worden tijdens transport en je dus geen ‘lucht’ vervoerd. Een stuk duurzamer.”
Verwachte planning
De procedure voor de omgevingsvergunning is in gang gezet. Als alles goed verloopt, verwachten we halverwege 2021 te starten met de bouw. De oplevering volgt dan in het najaar.