25
nov.

Nieuwbouwplannen 't Kempke gepresenteerd aan bewoners

De bewoners van ‘t Kempke zijn gisteren geïnformeerd over de nieuwbouwplannen voor hun straat. Zij kunnen nu een goede keuze maken: verhuizen of terug naar hun vertrouwde woonplek. ’t Kempke wordt een duurzame, groene straat met betaalbare sociale huurwoningen. Er worden 40 woningen teruggebouwd: 20 appartementen en 20 beneden- en bovenwoningen. We verwachten eind 2021 te starten met de bouw van fase één.

20 duurzame appartementen in fase één
In fase één worden 20 appartementen gebouwd. Die verdeeld zijn over twee woongebouwen. We vinden het belangrijk dat woningen voor huurders betaalbaar blijven én dat we zuinig omgaan met het milieu. Daarom worden de appartementen door leverancier Hodes vooraf in hun fabriek gemaakt. En op de bouwplaats eenvoudig in elkaar gezet. Een duurzame manier van bouwen, waarbij duurzame materialen worden gebruikt – in dit geval veel hout - én zo weinig mogelijk materiaal wordt verspild.

In de woongebouwen zijn verschillende typen appartementen. Twaalf zijn gelijkvloers. En acht appartementen hebben twee verdiepingen met beneden wonen en boven slapen. Alle appartementen hebben twee slaapkamers, een buitenruimte en een eigen berging op de begane grond. De voordeuren komen uit op een gemeenschappelijke binnentuin, die alleen voor bewoners toegankelijk is.

20 beneden- en bovenwoningen in fase twee
Fase twee bestaat uit 20 beneden- en bovenwoningen. Er worden twee rijtjes van tien woningen gebouwd door Trebbe. Alle benedenwoningen hebben één slaapkamer en een tuin met berging aan de achterzijde. De bovenwoningen hebben een slaapkamer, een kamer die als slaap- of werkkamer kan worden ingericht en twee verdiepingen. Op de eerste verdieping wonen en op de tweede verdieping slapen. De bovenwoningen hebben een terras aan de achterzijde. En ook deze woningen hebben een berging.

Duurzaam en groen wonen op ’t Kempke
Op ’t Kempke komt veel groen. Fijn om in te wonen. Maar ook goed tegen hittestress in de zomer. En om bij hevige regenbuien het water op te vangen, langer vast te houden en zo weer droogte tegen te gaan. Dat noemen we klimaatadaptief bouwen. Alle woningen zijn volledig elektrisch. Door zonnepanelen en een warmtepomp te combineren, zijn de woningen bovendien energiezuinig. Dat is goed voor het milieu én voor de energierekening. Win-win!

Huidige bewoners kunnen terugkeren naar ´t Kempke
In september 2019 kregen de 96 huishoudens te horen over de sloop- en nieuwbouwplannen.  Ruim een jaar later vonden 70 van hen al een nieuw thuis. De 27 bewoners die nog aan ’t Kempke wonen, werden via een informatiepakket geïnformeerd over de nieuwbouwplannen. Marlijn Benus, ontwikkelmanager bij Domijn: ¨We hadden onze huurders graag persoonlijk geïnformeerd over de plannen. Maar vanwege Corona kon dat helaas niet. Daarom kregen zij gisteren een brief met een presentatie van de plannen. Daarnaast maakten we een video voor de bewoners, waarin we de plannen ook toelichten. Voor vragen en meer informatie kunnen ze uiteraard bij ons terecht.¨ De bewoners kunnen vóór 10 december aangeven of ze straks terug willen keren naar ´t Kempke. En naar wat voor woning hun voorkeur dan uitgaat. Zij krijgen voorrang bij de nieuwbouwwoningen. En we bieden hen tijdens de sloop en nieuwbouw een tijdelijke andere woning aan. De overige nieuwbouwwoningen worden straks aangeboden via ons lotingssysteem.

Vervolg proces
De nieuwbouwplannen zijn in overleg met gemeente Haaksbergen en het bestuur van de Lourdeskerk gemaakt. Begin volgend jaar start de procedure voor de bestemmingsplanwijziging. Als alles voorspoedig verloopt, kan de bouw van fase één eind 2021 starten. Fase twee volgt dan in 2022.

a a