Historische textielfabriek Robson in volle glorie hersteld

De afgelopen maanden is er veel gebeurd op het Robsonterrein aan de Blekerstraat. Door samen te werken met omwonenden, de Wijkraad, kunstenaars en de gemeente Enschede blijft er door onze inspanning een bijzonder stukje stad met cultuurhistorische waarde bewaard. De Robsonfabriek is flink opgeknapt en vormt nu naast een broedplaats van creatief talent ook een ontmoetingsplek voor de wijk.
Vorstelijk geweven pyjama’s
Voor velen was het een begrip: Robson Pyjama’s. Het verhaal achter deze ‘vorstelijk’ geweven pyjama’s is dat van het familiebedrijf Robers dat kort na de oorlog een textielfabriek in Enschede begon. Vanaf 1950 waren de producten, onder de merknaam Robson, een succes. In 2011 ging het bedrijf door afgenomen vraag failliet en kwam het fabriekspand aan de Blekerstraat leeg te staan. Wij hebben verschillende opties overwogen: de oude fabriek met de kenmerkende zaagtanddaken slopen en er nieuwbouwen, of juist niet. Al snel stond voor ons vast dat het pand behouden moet blijven. “Het fabriekscomplex is een mooi voorbeeld van een textielfabriek uit de Wederopbouw periode en heeft dus veel cultuur- en architectuurhistorische waarde”, zegt Ronald Jonker, projectleider bij Domijn. “Het is zonde om dat verloren te laten gaan. Door de renovatiewerkzaamheden, uiteraard met behoud van de uitstraling, kan het pand weer jaren mee. Het Robson komt weer tot volle glorie”, aldus Jonker.
Van tijdelijke oplossing naar definitieve creatieve werkplaats
In 2012 werd de oude fabriekshal in gebruik genomen door creatieve ondernemers; een bestemmingsplan met een tijdelijk karakter. In afgelopen jaren ontstond er in de Robsonfabriek echter een heus kunstenaarsbolwerk. Met het opknappen van het pand is ook deze tijdelijke invulling definitief geworden. De Robsonfabriek is én blijft nu een broedplaats voor creatief talent.
Mark van Loon, is naast creatief ondernemer, ook beheerder in het pand. Enkele jaren geleden ging hij in een zoektocht naar een nieuw atelier langs bij het Robsonpand. “Er werd geschilderd dus we konden even naar binnen. Ik zag een ruimte met prachtige lichtinval door het zaagtanddak en ik dacht: dit is het! Juist die historie, de leegte en het feit dat het op veel vlakken niet is aangekleed werkt voor mij super inspirerend”, aldus van Loon. Zo zie je in het atelier van Van Loon nog een aantal gaten in de muur van stellingen uit de periode dat de fabriek nog operationeel was. Ook zijn er nog muurschilderijen uit de jaren ’50 bewaard gebleven in de productiehal.
Mix van talenten
Het unieke aan het Robsonpand is dat het creatieve ondernemers bij elkaar brengt én een ontmoetingsplek vormt voor de wijk. Zo zit er in het pand een beeldbouwer, een kledingatelier, een tolk, een architect, een galerie, een zangdocente, een gordijnatelier, een beeldend kunstenaar, een fotograaf, Stichting Vierkwart als platform voor kunstenaars en de Wijkraad. Daarnaast zijn er nog enkele atelierruimtes beschikbaar voor creatief talent. Kortom, een gevarieerd gezelschap dat van het Robson een bruisende werkplek maakt waar het barst van creativiteit. De ruimte naast de Robsonfabriek wordt ingericht als een gemêleerde woonwijk met ruimte voor groen én een wijkmoestuin. Een mix van sociale huur, koop, klein en groot. Er komen 21 eengezinswoningen, 20 studio´s en 3 tiny houses voor de sociale verhuur.