01
mrt.

Plannen voor het Robsonterrein in Enschede gepresenteerd

Het Robsonterrein aan de Blekerstraat is een bijzonder stukje Enschede met cultuurhistorische waarde. In de textieltijd werden er blouses, overhemden en pyjama’s gemaakt van het merk Robson. Samen met omwonenden, de Wijkraad, kunstenaars en gemeente Enschede werkten wij de plannen uit. De voormalige Robsonfabriek blijft grotendeels overeind en biedt ruimte aan creatieve ondernemers. Daarnaast komt er op het fabrieksterrein een gemêleerde woonwijk met ruimte voor groen én een wijk-moestuin.

Robsonfabriek flink opgeknapt
We hebben verschillende opties overwogen: de oude fabriek met de kenmerkende zaagtanddaken slopen en er nieuwbouwen, of juist niet. Al snel stond voor alle betrokkenen vast dat het Robsonpand een werkplaats moet blijven voor creatieve ondernemers. Het is én blijft een inspirerende plek waar verschillende partijen atelierruimte (kunnen) huren. De fabriek is de afgelopen maanden opgeknapt. Zo heeft het pand inmiddels een nieuw dak met dubbel glas, nieuwe ramen en verwarming gekregen. De creatieve ondernemers en kunstenaars hebben kort geleden de sleutel gekregen en zijn op dit moment hun atelierruimtes weer aan het inrichten.

Gemêleerde woonwijk met studio´s en tiny houses
De ruimte naast de Robsonfabriek wordt ingericht als een gemêleerde woonwijk. Een mix van sociale huur, koop, klein en groot. Er komen 21 eengezinswoningen, 20 studio´s en 3 tiny houses voor de sociale verhuur. Daarnaast is er ruimte voor maximaal 14 koopwoningen. Deze grond willen we verkopen, hiervoor zijn we al in gesprek met mogelijke projectontwikkelaars.

We zetten bij Robson voor het eerst kleine circulaire woningen in: de 20 studio´s en 3 tiny houses. Dit zijn kleine (max. woonoppervlak van 35m2) volwaardige woningen waarbij er slim gebruik wordt gemaakt van de ruimte. De woningen zijn zoveel mogelijk van onderhoudsarme materialen gemaakt en kunnen relatief eenvoudig worden gedemonteerd en verplaatst. Hodes Huisvesting uit Goor is gecontracteerd om de studio´s voor hun rekening te nemen. De drie tiny houses staan straks direct in verbinding met een atelier in het Robson. Een perfecte plek om te wonen én werken dus.

Milieubewust én energiezuinig wonen
Wij vinden het erg belangrijk dat wonen betaalbaar blijft voor onze huurders én dat we zuinig omgaan met het milieu. Alle woningen worden daarom zonder gasaansluiting gebouwd en voor energieopwekking krijgen de daken zonnepanelen. De woningen worden bovendien erg goed geïsoleerd. Hierdoor wonen onze huurders niet alleen comfortabeler; het scheelt ook nog eens in de energiekosten.

Van tijdelijke invulling naar definitieve ontmoetingsplek dankzij bewoners
In 2012 sloopten we een deel van de verwaarloosde gebouwen op het Robsonterrein om plaats te maken voor woningbouw. De plannen werden opgeschoven. Het terrein braak laten liggen was geen optie. Vanuit de wijkbewoners ontstond het idee voor een tijdelijke invulling met ruimte voor ontspanning, cultuur en ontmoetingen. Wij steunden die plannen en het idee werd werkelijkheid. In de jaren die volgden kwam het terrein letterlijk tot bloei. Het Robsonterrein ontwikkelde zich tot een kunstenaarsbolwerk én een plek waar wijkbewoners elkaar ontmoeten. Exposities, de gratis wijkhap, workshops, een goed gesprek bij de vuurplaats, kinderen die kikkervisjes vangen en met hun laarzen door de modder banjeren, moestuinen, een wijkspreekuur; je vindt het nu allemaal op het Robsonterrein.

Met deze plannen, wordt de tijdelijke invulling vast. Een toekomst die wij en de gemeente Enschede samen nooit hadden kunnen bedenken, maar in de praktijk is ontstaan en zich vervolgens heeft bewezen. Een initiatief vanuit de bewoners van Enschede zelf en dat verdient een mooie toekomst!

Planning
Op dit moment wordt de laatste hand gelegd aan het Robsonpand. Het stedenbouwkundig plan voor het omliggende terrein heeft groen licht gekregen van Gemeente Enschede. De bestemmingsplanprocedure wordt opgestart. Als alles voorspoedig verloopt verwachten we begin 2020 te starten met de nieuwbouw van de tiny houses, studio´s en de eengezinswoningen op het omliggende terrein.

a a