15
okt.

Volgende stap op Robsonterrein met de bouw van eengezinswoningen

Het Robsonterrein is volop in ontwikkeling. Na het opleveren van modulaire studio’s en tiny houses afgelopen zomer worden begin volgende week de eerste palen voor de eengezinswoningen geboord. De gemêleerde woonwijk krijgt steeds meer vorm. En door de aanleg van een wijkmoestuin en de stadsbeek die dwars door de wijk stroomt, is er ook veel ruimte voor groen. Op het Robsonterrein is er straks een mix van sociale huur, koop, klein en groot. Een terrein waarop creativiteit, ontmoeting, duurzaamheid en groen centraal staan.

Meer lezen over dit project? Bezoek hier de projectpagina.

Energiezuinige eengezinswoningen
De 21 eengezinswoningen waar Nijhuis Bouw uit Rijssen nu het fundament voor gaat leggen, zijn sociale huurwoningen bestemd voor jong en oud. Alle woningen zijn al aan bewoners toegewezen. Tijdens de bouw werden zij betrokken bij de afwerking van hun woning. Zo konden ze de kleur van de keuken en de keuze van de tegels zelf kiezen.
De woningen hebben twee woonlagen, een tuin en een eigen berging. Ze zijn zeer energiezuinig: in de woningen wordt een warmtepomp gecombineerd met een warmtewisselunit (WTW) voor luchtverversing en zonnepanelen op het dak. En natuurlijk zijn de vloeren, wanden en het dak optimaal geïsoleerd. Zo is het milieubewust en vooral fijn wonen! De verwachting is dat de woningen medio 2021 worden opgeleverd.

Nieuwbouw als aanvulling op gerenoveerd fabriekspand
Voor velen was het een begrip: Robson Pyjama’s. De textielfabriek ging in 2011 dicht en het pand kwam leeg te staan. We overwogen verschillende opties: de oude fabriek met de kenmerkende zaagtanddaken slopen en er nieuwbouwen, of juist niet. Al snel stond voor ons vast dat het pand behouden moet blijven. “Het fabriekscomplex is een mooi voorbeeld van een textielfabriek uit de wederopbouwperiode en heeft dus veel cultuur- en architectuurhistorische waarde”, zegt Ronald Jonker, projectleider bij Domijn. “Het was zonde om dat verloren te laten gaan. Door de renovatiewerkzaamheden, uiteraard met behoud van de uitstraling, kan het pand weer jaren mee. Het Robson komt weer tot volle glorie. De nieuwbouwwoningen vormen een prachtige aanvulling op het gerenoveerde complex”, aldus Jonker.

Samenwerking voor ontwikkeling creatieve wijk
Voor de ontwikkeling van het Robsonterrein is er nauw samengewerkt met omwonenden, de Wijkraad, kunstenaars en de gemeente Enschede. Een bijzonder stukje stad met cultuurhistorische waarde blijft zo bewaard. De Robsonfabriek is flink opgeknapt en vormt nu naast een broedplaats van creatief talent ook een ontmoetingsplek voor de wijk. Een plek waarin creativiteit, duurzaamheid, groen en een betaalbaar leefklimaat centraal staan, komt steeds dichterbij.

a a