Start bouw nieuwe blikvanger voor Enschede: het Nieuwe Zuiderspoor

 

 

In 2012 besloten wij om, na een zorgvuldige afweging van verschillende scenario’s, de voormalige Zuiderspoorflat te slopen en er nieuw te bouwen. Inmiddels staat er van de oude Zuiderspoorflat niks meer overeind en wordt er hard gewerkt aan een fonkelnieuw appartementencomplex. De fundering is gelegd en de eerste verdiepingen “poppen” uit de grond.

 Het Nieuwe Zuiderspoor
Nieuwe Zuiderspoor is een echte blikvanger en verwelkomt bezoekers van de binnenstad. De nieuwbouw bestaat uit een complex van 45 appartementen en 15 eengezinswoningen aan een groen hofje. Dit zijn allemaal sociale huurwoningen. Bewoners wonen en koken aan de voorzijde van het gebouw en slapen in de twee slaapkamers die aan de rustige achterkant langs de galerij liggen. De 15 eengezinswoningen worden gebouwd in een rij van negen en een rij van zes woningen. Door de unieke ligging aan het groene hofje is het rustig wonen op een steenworp afstand van het bruisende centrum van Enschede.

 

Milieuvriendelijk en energiezuinig wonen
Alle woningen van het Nieuwe Zuiderspoor worden energiezuinig gebouwd. Er is geen gasaansluiting en de woningen zijn goed geïsoleerd. Koken gebeurt elektrisch en bodemwarmte zorgt voor verwarming. Door de goede isolatie wonen toekomstige huurders niet alleen comfortabeler, het scheelt ook nog eens aanzienlijk in de energiekosten. De nieuwe bewoners kunnen naar verwachting begin 2020 hun nieuwe woning betreden. De verhuur start na de zomervakantie.

 

Terugkerende huurders
Bewoners van de voormalige Zuiderspoorflat kregen de mogelijkheid om met voorrang terug te keren naar het Nieuwe Zuiderspoor. Maar liefst 16 huurders maken hier dankbaar gebruik van. Zo ook ‘de oudste bewoner van de Zuiderspoorflat’. Nadat hij 34 jaar geleden als één van de eerste bewoners in de Zuiderspoorflat kwam te wonen, keert hij nu ook graag terug naar het Nieuwe Zuiderspoor: “Ik heb altijd met veel plezier in de Zuiderspoorflat gewoond, dat ik ook in het Nieuwe Zuiderspoor ga wonen vind ik heel bijzonder. De nieuwbouw heeft veel voordelen, het worden ruime appartementen waar ik genoeg ruimte heb om te wonen met mijn twee honden. Maar voor mij is de locatie nog altijd het grootste voordeel. Dat er in het Nieuwe Zuiderspoor ook nog ruimte komt voor een groen hofje, midden in de stad, maakt het voor mij helemaal af”.